Čtvrtek, 28. března 2024

Brno plánuje dostavbu kanalizace odhadem skoro za dvě miliardy Kč

Brno plánuje dostavbu kanalizace odhadem skoro za dvě miliardy Kč

Brno chce dostavět chybějící kanalizaci na některých místech v městských částech Bosonohy, Líšeň, Obřany, Tuřany a Brno-jih. Odhadované náklady se pohybují až ve výši 1,9 miliardy korun, řekl dnes novinářům primátorův náměstek zodpovědný za investice Richard Mrázek (ANO). Město se podle něj bude snažit získat dotaci z Evropské unie, která by mohla pokrýt zhruba polovinu. Součástí projektu by byla výstavba retenční nádrže Královky k zachycení odpadních vod i vody z přívalových dešťů.

Dostavba kanalizace je rozdělená na šest projektů pro pět městských částí a samostatnou retenční nádrž. "U některých máme část dokumentů hotovou, u jiných nemáme nic. Proto potrvají různě. Těžko odhadovat dobu výstavby, některé mohou začít už v roce 2017, jiné se mohou přibližovat až roku 2020," uvedl Mrázek.

Podle něj má město odkanalizováno 95 procent, přestože mělo být hotové všechno. "Byl to závazek České republiky v rámci přístupové smlouvy k Evropské unii, že budou odkanalizované aglomerace nad 2000 obyvatel. Proto to mělo být už asi před pěti lety," uvedl Mrázek. Jinak podle něj hrozí sankce. "Pokud Evropská unie pošle kontrolu a města mít kanalizaci nebudou, může dostat Česká republika pokutu, kterou pak bude uplatňovat na městech," řekl náměstek.

Až se kanalizace dokončí, bude podle Mrázka odkanalizované skoro celé Brno kromě některých oblastí, jako je například Brněnská přehrada, kde není tolik domů. Výstavba kanalizace by tam však byla nákladná, stála by stovky milionů korun, a proto bude město řešit odpady v těchto místech pomocí jímek a podobnými způsoby.

Brno loni dokončilo výstavbu kanalizace za dvě miliardy korun, která zasáhla především městské části Ivanovice, Žebětín, Bohunice a Tuřany. Za dva roky vzniklo ve městě skoro 40 kilometrů kanalizace, na kterou se napojilo kolem 5000 lidí.

Lenka Horáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů