Čtvrtek, 18. dubna 2024

Brněnské dny pro zdraví inspirují ke zdravému životnímu stylu

Brněnské dny pro zdraví inspirují ke zdravému životnímu stylu

V rámci projektu Brno - Zdravé město se od 25. září do 4. října 2015 uskuteční již 21. ročník Brněnských dnů pro zdraví - kampaně, jejímž záměrem je motivovat Brňany k dlouhodobému zájmu o zdravý životní styl. Letos nabízí rekordních 95 akcí.

Brněnské dny pro zdraví představí zdravý životní styl z komplexního hlediska. Do kampaně jsou zařazeny akce z různých tematických oblastí, které jsou přizpůsobeny různým věkovým i cílovým skupinám. Připraveny jsou známé i nové typy pohybových aktivit, akce z oblasti duševního zdraví, zdravé výživy, aktivního stárnutí a podpory rodiny.

,,Zájem o zdravý životní styl mezi lidmi neustále roste. Dokazuje to zvyšující se počet návštěvníků i organizací, které se kampaně Brněnské dny pro zdraví účastní," řekl náměstek primátora Martin Ander.

Součástí programu letošního ročníku je opět široká škála pohybových aktivit - jóga, tai-chi, nordic walking, pilates apod. Netradiční zážitek poskytne v sobotu 26. září závod Deset mil Brnem - běh nočním městem, kde zájemci o vytrvalostní běhání mohou změřit své síly s tisícem dalších účastníků. Z pestré nabídky fitness aktivit upozorňujeme např. na Sportovní den ve fitcentru v lázních na Rašínově ulici, kde bude návštěvníkům v sobotu 3. října po celý den k dispozici trenér, který jim poradí, jak tělu pomoci od bolesti či nadváhy. Probíhat zde bude soutěž na veslovacím stroji o získání permanentky v hodnotě 500 Kč.

Vyšetření prozradí, jak na tom jsme

Návštěvníci budou moci rovněž využít zdravotního poradenství a absolvovat zdravotní vyšetření, jako je měření krevního tlaku, hladiny cukru v krvi či množství tělesného tuku. Pro ty, kdo se potýkají se závislostí na cigaretách a chtějí se jí zbavit, je v areálu Masarykova onkologického ústavu připravena poradna odvykání kouření. Novinkou letošního ročníku je, že se zaměříme i na oblast genetických onemocnění. Zájemci mohou využít konzultací u odborníků z Fakultní nemocnice Brno, kteří se touto problematikou zabývají, a zároveň si budou moci prohlédnout laboratoře oddělení lékařské genetiky. Informace budou moci získat i o Marfanově syndromu, který patří mezi málo známá, ale přitom vážná genetická onemocnění. To vše v Dětské nemocnici ve čtvrtek 1. října.

Připravena je taktéž řada zajímavých přednášek a seminářů z oblasti duševního zdraví. Knihovna Jiřího Mahena se bude v týdnu od 29. září do 2. října věnovat expresivní terapii. V rámci seminářů veřejnosti představí muzikoterapeutické a arteterapeutické aktivity - prožitkovou relaxaci, bubnohrátky pro rodiče s dětmi i dospělé a výtvarné činnosti.

Aktivity pro seniory i pro děti

Nebudou chybět ani aktivity z oblasti zdravého a aktivního stárnutí. Do programové nabídky je zařazeno mnoho pohybových aktivit, jež jsou zaměřeny na seniory, včetně výuky společenských tanců a turistických vycházek v okolí Brna. Věnovat se budeme např. i paměti a onemocněním, jež s tímto tématem souvisejí. Připravena je přednáška na téma péče o seniora s demencí s využitím montessoriovské pedagogiky či praktické ukázky, jak lze trénovat paměť u lidí s Alzheimerovou nemocí.

V programu je pamatováno i na aktivity pro rodiny s dětmi - výlety do přírody, ukázkové hodiny plavání, cvičení kojenců a batolat, saunovací programy, pohybově-taneční kurzy, cyklistický a běžecký závod či soutěž v lezení na balvanu.


Zajímavá témata jsou připravena i z oblasti výživy. Na přednáškách spojených s ochutnávkou se bude hovořit např. o tom, jak lze vhodnou stravou bojovat proti stresu či jak sestavit pro děti zdravý a chutný jídelníček. Chybět nebude ani nabídka potravin z ekologického zemědělství na Brněnském biojarmarku, který se uskuteční 2. a 3. října na Zelném trhu.

Podrobný program Brněnských dnů pro zdraví je umístěn na www.zdravemesto.brno.cz.
ZDROJ: brno.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů