Úterý, 19. března 2024

Zájem dobrovolníků o projekt 72 hodin je vyšší než loni. Zásluhu na tom mají i školy

Zájem dobrovolníků o projekt 72 hodin je vyšší než loni. Zásluhu na tom mají i školy

Týden před zahájením třídenního dobrovolnického maratonu ,,72 hodin" eviduje pořadatelská Česká rada dětí a mládeže (ČRDM) 22.800 účastníků zapojených do více než 470 nahlášených dílčích projektů. Do minulého ročníku celorepublikové akce se zapojilo přes 21.000 lidí v rámci téměř 450 uskutečněných plánů - a je tedy patrné, že letošní dobrovolnická akce tu loňskou přečíslí směrem nahoru. K výraznému nárůstu počtu zájemců přispěli poslední dobou zejména žáci a studenti.

,,V uplynulých dnech - a vlastně i nyní - se nám hlásí čím dál víc skupin dobrovolníků a dobrovolnic ze školního prostředí. Je to dáno především tím, že učitelé se o 72 hodinách dozvěděli a rozhodli se naši výzvu ve svých třídách podpořit. Těší nás i to, že se z různých míst množí požadavky spojené se sázením stromů; kmínky pěti různých druhů listnáčů nabízíme zájemcům o tento typ dobrovolnické akce zdarma," říká místopředseda ČRDM Ondřej Šejtka.

Ti, kteří vzali motto letošního ročníku 72 hodin ,,Zasaď strom (třeba) se starostou" doslova, si mohou stromky od České rady vyzvednout na třech stanovištích: v Praze, v Brně a v Ostravě. ČRDM na své náklady opatřila celkem stovku zmíněných dřevin; většina je již rozebrána. Míru oblíbenosti vysazování zeleně však nelze dovodit jen z těchto údajů: je totiž i dost nadšenců, kteří nabídky ČRDM sice nevyužijí, ale přesto se rozhodli své okolí vysazením stromu zkrášlit a opatřili si ho jinak - třeba zrovna díky mottem propagované spolupráci s místní radnicí.

,,Každá letošní první třída si za pomoci našeho nového pana starosty vysadí svůj první vzrostlý strom," uvedli například ke svému projektu žáci brněnské Základní školy Tuháčkova. Společnými silami chtějí vysadit malé stromky a okrasné keře v okolí školní budovy a v centru obce i dobrovolníci z hajnické školy, kteří si říkají Lupínci. A namátkou do třetice: vysazení lípy na místě, kde před několika lety stoletý strom zničila větrná smršť, si naplánovala i skupina mladých lidí vedená Lucií Berchovou; pustí se i do úklidu tamního hřbitova (Dolní Maršov, Svoboda nad Úpou1). ,,Léta se nepoužíval, a tak dost zchátral, nyní se již zase užívá, částečně je již udržovaný, ale pár hodin práce a spousta šikovných rukou mu jedině prospějí. A mladí hasiči jsou od prvního dne vstupu do sboru vychováváni hlavně k pomoci druhým," napsala koordinátorka projektu.

Upozornila tak na skutečnost, že vedle žactva a studenstva, respektive neorganizovaných jednotlivců se do aktivit v rámci 72 hodin často hlásí lidé z dětských a mládežnických spolků, jimž je různé ,,dobrovolničení" vlastní. Mezi nimi nejčastěji tomíci (členové Asociace turistických oddílů mládeže České republiky), pionýři či právě již zmínění mladí dobrovolní hasiči.

Největšímu zájmu se celorepubliková akce zatím těší v Jihomoravském kraji.

Podobně jako v uplynulých ročnících i letos se do projektu 72 hodin zapojí v Česku dobrovolníci ze zahraničí. Ruku k dílu se chystají přiložit nejen v našem hlavním městě mladí lidé konkrétně z Chorvatska a z Maďarska.

Zájemci mohu své projekty registrovat na webu www.72hodin.cz až do 8. října. Další informace jsou dostupné také Facebooku (http://www.facebook.com/72hodin.cz).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů