Pátek, 29. března 2024

Samospráva na Slovensku bude likvidovat skládky, dostala dotaci

Samospráva na Slovensku bude likvidovat skládky, dostala dotaci

Více než dvě stovky měst a obcí na Slovensku čeká do konce listopadu velký úklid. Samospráva v zemi pod Tatrami dostala od státu dotace na odstranění nelegálních skládek odpadů. Na největší program svého druhu za poslední roky slovenská vláda vyčlenila deset milionů eur (272 milionů Kč). Vyplývá to z informací tamního ministerstva životního prostředí.

černota

Ani zmiňovaná podpora státu ale nepovede k odstranění všech nepovolených skládek, jichž v minulosti v této pětimilionové zemi vyrostlo na 7000. Se žádostí o příspěvek na odvoz a likvidaci odpadu uspělo 219 samospráv, což je necelá polovina žadatelů. Vzhledem k tomu, že zájem o dotace byl vyšší než vyčleněný objem peněz, stát při vyhodnocování žádostí podle ministerstva zohlednil kromě jiného ekonomickou úroveň regionu či stupeň nebezpečí skládky.

"Akcí Velký úklid Slovenska chce ministerstvo životního prostředí především výrazně pohnout s řešením dlouhodobého problému černých skládek odpadu a pomoci slovenským městům a obcím zbavit se jich," uvedl úřad.

Nejvyšší podpora na odstranění jedné skládky je stanovena na 100.000 eur (2,7 milionu Kč). Stát proplatí 95 procent nákladů, zbytek uhradí samospráva ze svého rozpočtu.

Státní program odstraňování skládek předchází výraznému zvýšení pokut za uložení odpadu mimo povolená místa, které na Slovensku od příštího roku zavede nový zákon o odpadech. Občanům budou moci úřady za tento přestupek uložit sankci až 1500 eur (40.700 Kč). Nejvyšší pokuta se tak oproti současnosti zvýší téměř desetinásobně a dosáhne zhruba 1,7násobku průměrné měsíční mzdy na Slovensku. Podnikatelům za nepovolené nakládání s odpady budou hrozit sankce do 350.000 eur (9,5 milionu Kč).

Obyvatelé slovenských a měst a obcí mohou například stavební odpad či pneumatiky odevzdat na sběrných místech, která v minulosti zřídila samospráva.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů