Čtvrtek, 28. března 2024

V českých domácnostech je 64 milionů světelných zdrojů: obyčejných žárovek je nejvíce, ale dohánějí je úsporky

V českých domácnostech je 64 milionů světelných zdrojů: obyčejných žárovek je nejvíce, ale dohánějí je úsporky

  • 1382 metrů jsou Češi ochotni ujít s vysloužilou úspornou zářivkou na sběrné místo.
  • Úsporky recykluje necelá polovina obyvatel. Loni sez nich odstranilo 26 kilogramů toxické rtuti, která by teoreticky mohla znečistit vodu v objemu téměř dvou nádrží Lipno.
  • V Česku je nyní k dispozici více než 4560 sběrných míst.

PRAHA, 12. září 2015 -V českých domácnostech je64 milionů světelných zdrojů. Stálepřevažují klasické wolframové žárovky (42 %), ale jejich počet v domácnostech meziročně klesá. Naopak úspornější typy osvětlení - kompaktní zářivky a LED světelné zdroje- vykazují růstový trend. Průměrná domácnost v roce 2014 nakoupila necelé čtyři kusy světelných zdrojů a vyřadila více než tři kusy. Vyplývá to z průzkumu společnosti EKOLAMP, který proběhl mezi 1219 respondenty.

,,Na jednu domácnost připadá v průměru 15 světelných zdrojů. Neekonomické wolframky z domácností postupně mizí a nahrazují je úsporné světelné zdroje,"shrnuje výsledky průzkumu Zuzana Adamcová ze společnosti EKOLAMP, která se zabývá zpětným odběrem a recyklací vysloužilých světelných zdrojů a svítidel.

Loni domácnosti vyřadily celkem 10,1 milionu kusů klasických žárovek a 1,8 milionu kusů kompaktních zářivek, které obsahují malé množství toxické rtuti, kterou je třeba odborně zrecyklovat.

ekolamp,,K bezpečné recyklaci Češi odevzdali zářivky obsahující více než 26 kilogramů toxické rtuti. Ta by teoreticky mohla ve volné přírodě znečistit vodu v objemu téměř dvou nádrží Lipno," vysvětluje Zuzana Adamcová.

Polovina vyřazených ,,úsporek" končí na skládkách

Lidé jsou ochotni odnášet nefunkční světelné zdroje průměrně do vzdálenosti 1382 metrů.,,Speciální nádobu by nejvíce uvítali v místě, kde jsou kontejnery pro tříděný odpad, a dále vprodejnách elektra či v supermarketech," říká Zuzana Adamcová.

O umístění sběrnéhomísta vyřazených světelných zdrojů mají povědomí dvě třetiny Čechů. V praxi však ,,úsporky" recykluje zhruba jen 50 procent obyvatel: ,,Polovina vyřazených úsporektak končí na skládkách komunálního odpadu, kde ohrožují životní prostředí toxickou rtutí," varuje Zuzana Adamcová.

Počet sběrných míst stále roste

V Česku je nyní k dispozici přes 4560sběrných míst, přičemž jejich počet neustále roste. Vyřazené úsporné zářivky lze vrátit v obchodech s elektronikou, ve sběrných dvorech obcí či do malých sběrných nádob, které se nacházejí v obchodních centrech, na úřadech nebo v řadě firem.

,,Doposud jsme jich rozmístilivíce než 1900 a další přibývají. Ve velkých obchodních řetězcích se postupně buduje i síť společných nádob, do nichž je vedle zářivek možné odevzdat také malé elektrospotřebiče nebo baterie," uzavírá Zuzana Adamcová, zástupkyně společnosti EKOLAMP. Nejbližší sběrné místo je možné dohledat na www.ekolamp.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů