Úterý, 19. března 2024

V britské soutěži zvítězil mladý český fotograf přírody

V britské soutěži zvítězil mladý český fotograf přírody

Čtrnáctiletý Čech Ondřej Pelánek zvítězil v kategorii do 18 let v letošním ročníku prestižní mezinárodní soutěže fotografií o přírodě Wildlife Photographer of the Year. Porotu zaujal snímkem bojujících ptáků jespáků. Výsledky letošního 51. ročníku soutěže zveřejnilo pořádající londýnské Přírodovědné muzeum.

Ondřej Pelánek patří spolu se svým otcem Martinem mezi kmenové fotografy České společnosti ornitologické. Oceněný záběr pořídil na poloostrově Varanger v severním Norsku. Jsou na něm dva soupeřící samci jespáka bojovného. "Vítězný snímek jsem zachytil téměř o půlnoci, když už cestou a polárním dnem znavený táta spal," přiblížil okolnosti pořízení záběru Pelánek.

Ptáci jespáci bojovní žijí přes léto na severu Evropy. Svůj název získali právě podle šarvátek, které samci svádějí v období tokání. Roztahují přitom pernaté límce na svém krku a dělají proti sobě výpady zobákem. Na zimu jespáci odlétají na jih, přičemž pravidelně migrují i přes Českou republiku, kde však nehnízdí.

Mezinárodní soutěž Wildlife Photographer of the Year hodnotí odborná porota ve dvou věkových kategoriích. Na vítěze mladší 18 let čeká kromě ocenění také finanční odměna ve výši tisíc liber.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů