Pátek, 19. dubna 2024

Havarovaný reaktor v Černobylu dostane nový sarkofág

Havarovaný reaktor v Černobylu dostane nový sarkofág

Francouzské společnosti Bouygues a Vinci dokončily předběžnou montáž obloukového sarkofágu pro Černobylskou jadernou elektrárnu. Předpokládá se, že mohutná konstrukce se vztyčí nad budovou zničeného čtvrtého bloku někdy na podzim roku 2017. Oznámila to agentura RIA Novosti. Do Černobylu bude přepravena po částech a definitivně se smontuje až na místě.

Oblouk překryje plochu větší než pařížský fotbalový stadion Stade de France, který pojme kolem 80 tisíc diváků, a kde jenom samotné hřiště měří 105 krát 70 metrů. Sarkofág váží zhruba pětkrát více než Eiffelova věž o hmotnosti 10 100 tun. Nový plášť ochrání předchozí starý kryt od nepříznivých vnějších vlivů a také naopak - zabrání případnému úniku znečišťujících látek do ovzduší. Do vnitřní části oblouku se instalují technologické části, jako například vzduchová ventilace, požární systémy, nebo mostový jeřáb, pomocí kterého se bude rozebírat starý sarkofág. Ten byl vybudován po výbuchu čtvrtého reaktoru, k němuž došlo koncem dubna 1986. Jeho konstrukce se však začala rozpadat.

Náklady na výstavbu nového sarkofágu, který má vydržet nejméně sto let, přesáhnou dvě miliardy eur. Na jejich financování se největší měrou podílí Evropská banka pro obnovu a rozvoj (675 milionů eur), dále Evropská komise, Spojené státy a další země.

Nejde jenom o sarkofág. Hodně peněz stojí udržování ochranné, veřejně nepřístupné zóny kolem Černobylu. Ukrajinskou vládu přijde na přibližně dvě miliardy hřiven ročně, což přibližně odpovídá stejné sumě v českých korunách. Ale kromě toho přitéká každý rok od zahraničních dárců částka v řádu několika set milionů eur, jak sdělil ukrajinský vicepremiér ValeryViščevskij. Podle něj však tato pomoc v příštím roce skončí, a vláda v Kyjevě proto musí nalézt vlastní zdroje. Ochranné pásmo kolem Černobylské elektrárny by chtěla využít k "posílení energetické nezávislosti země". Mohly by se tam například instalovat solární kolektory.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů