Úterý, 19. března 2024

Na škody po kormoránech pošle ministerstvo 15 milionů Kč

Na škody po kormoránech pošle ministerstvo 15 milionů Kč

Rybářům, kterým způsobili škody kormoráni velcí, pošle za letošní rok jako odškodné ministerstvo zemědělství celkem 15 milionů korun. Pro návrh získal dnes ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) podporu vlády.

Výši odškodnění Jurečka již konzultoval s rybářskými organizacemi. Kolik jednotlivá rybářství dostanou, se bude odvíjet od počtu hektarů rybníků, na kterých hospodaří a na kterých kormoráni lovili, řekl ministr novinářům před jednáním kabinetu.

Finanční škody způsobené zvířaty na českých rybnících se podle Rybářského sdružení ČR loni zvýšily na 158 milionů korun. Největší problémy přitom způsobily právě tažné populace kormorána velkého, které mají na svědomí ryby v hodnotě skoro 89 milionů korun.

Zatímco v předchozích letech získávali rybáři státní kompenzaci za škody způsobené kormoránem, po jeho vyškrtnutí ze seznamu zvláště ohrožených druhů je náhrada nulová. V roce 2013, kdy stát naposledy ztráty hradil, šlo zhruba o 23 milionů korun. Vyplácelo je ministerstvo životního prostředí.

Podle sdružení vyškrtnutí kormorána ze seznamu, díky němuž měl být od dubna 2013 snazší jeho odlov, nepomohlo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů