Úterý, 23. dubna 2024

Lovosice hledají firmu, která odveze 700 tun chemikálií

Lovosice hledají firmu, která odveze 700 tun chemikálií

Lovosice na Litoměřicku hledají firmu, která odveze 700 tun chemických odpadů z areálu bývalé olejny. Město na likvidaci nebezpečných látek získalo dotaci z ministerstva životního prostředí. ČTK to řekl vedoucí odboru životního prostředí lovosického městského úřadu Vojtěch Hamerník.

Peníze vynaložené na odvoz chemikálií bude město vymáhat po vlastníkovi, kterým je společnost Wowitra. "Město na sebe převzalo povinnost, protože firma na likvidaci peníze nemá. Jsou to látky nebezpečné, není dobré, aby ta situace pokračovala do nekonečna," vysvětlil postup radnice Hamerník.

Vymáhání peněz po majiteli bylo jednou z podmínek dotace. Celkové náklady město odhadlo na 4,4 milionu korun. Dotace pokryje 79 procent nákladů, zbytek uhradí radnice ze svého.

Kdy se začnou chemikálie stěhovat z areálu, bude záležet na výsledcích výběrového řízení. Vlastní odvoz je plánován na zhruba tři měsíce.

Česká inspekce životního prostředí vyrazila na kontrolu tohoto místa v dubnu 2013 poté, co se objevil na veřejnosti videozáznam nepovolené demolice v areálu. Wowitře uložili inspektoři pokutu milion korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů