Čtvrtek, 28. března 2024

Skupina ČEZ má dostat zpět 3,8 mld. Kč z daně na emisní povolenky

Skupina ČEZ má dostat zpět 3,8 mld. Kč z daně na emisní povolenky

Stát má vrátit firmám ČEZ a Energotrans část darovací daně z emisních povolenek zaplacené v letech 2011 a 2012. Jde celkem o 3,8 miliardy korun. O rozhodnutí Odvolacího finančního ředitelství dnes ČTK informoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Podle dřívějšího vyjádření evropského soudu Česku hrozí, že bude muset z daně na bezplatné emisní povolenky celkem vracet zhruba 7,5 miliardy korun.

Kateřina Frýbortová z Odvolacího finančního ředitelství dnes ČTK řekla, že instituce je vázána judikaturou Soudního dvora Evropské unie a v návaznosti na to též judikaturou Nejvyššího správního soudu. "Odvolací finanční ředitelství je vázáno povinností mlčenlivosti," doplnila Frýbortová a případ dál nekomentovala.

Obdobně se vyjádřilo i ministerstvo financí. "Finanční správa nyní musí postupovat v souladu s právním názorem Nejvyššího správního soudu a při vyřizování všech odvolacích řízení přistupovat ke všem případům identicky, neboť jsou v zásadě shodné," uvedl úřad. Při vracení daně se bude podle MF postupovat podle daňového řádu a vrácená daň bude vyplacena z účtu daně z příjmů právnických osob. Na dani z příjmů právnických osob stát vybral podle údajů Finanční správy letos ke konci září přes 115 miliard korun, loni to byly necelé 104 miliardy korun.

Mimořádný příjem přitom podle analytika Komerční banky Josefa Němého zvedne firmě letošní zisk i množství peněz pro dividendy. "Nyní je z našeho pohledu velmi pravděpodobné, že ČEZ navrhne dividendu z letošního zisku nejméně v nezměněné výši 40 Kč na akcii," uvedl.

Dvaatřicetiprocentní zdanění emisních povolenek zavedla pro roky 2011 a 2012 vláda premiéra Petra Nečase, získané peníze částečně pokryly podporu obnovitelných zdrojů energie. Zmírnil se tak růst cen elektřiny pro podniky a domácnosti. Stát na dani z emisních povolenek v roce 2011 vybral celkem 4,8 miliardy korun, o rok později 2,7 miliardy Kč.

Podle rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie nebyla daň z let 2011 a 2012 v souladu s právem EU, pokud jí podléhalo více než deset procent povolenek. Podle směrnic Evropské unie ale mělo být 90 procent povolenek na emise skleníkových plynů firmám přidělováno bezplatně.
Kromě ČEZ se o vrácení daně v minulosti hlásil například dodavatel energií pro mladoboleslavskou automobilku Škoda Auto Ško-Energo, společnost Unipetrol, Dalkia či teplárenský Alpiq.

Emisní povolenky zavedla Evropská unie v rámci snahy o omezení emisí oxidu uhličitého (CO2). Jedna povolenka opravňuje k vypuštění jedné tuny CO2 do ovzduší a firmy musí povolenky nakupovat na trhu. České podniky ale mají výjimku, když dostávají část povolenek bezplatně výměnou za investice do ekologičtějších provozů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů