Úterý, 19. března 2024

Nová studie: Ženy tvoří 50 % zemědělců v rozvojových zemích, ale vlastní jen 15 % půdy

Nová studie: Ženy tvoří 50 % zemědělců v rozvojových zemích, ale vlastní jen 15 % půdy

Studie organizací CARE, Food Tank a výzkumného programu CGIAR s názvem Cultivating Equality: Delivering Just and Sustainable Food Systems in a Changing Climate (v překladu Budování rovnosti: Spravedlivé a udržitelné potravinové systémy v měnícím se klimatu) poukazuje na nerovnost ve světovém zemědělství a popisuje, jak nerovné rozdělení ovlivňuje schopnost lidstva přizpůsobit se klimatickým změnám.

,,Klimatické změny nejvíce pociťují ti, kteří na ně mají nejmenší vliv a zároveň mají nejnižší schopnost se jim přizpůsobit. Řešení hladu a podvýživy v souvislosti se změnou klimatu je třeba hledat v boji proti nerovnosti potravinových systémů," říká Tonya Rawe z organizace CARE. ,,Až začnou vlády pracovat na naplňování nových cílů udržitelného rozvoje, nesmějí opomenout potřeby, zájmy a práva žen a malých výrobců potravin," dodává Rawe.

,,Udržitelnost a spravedlnost musejí být základními pilíři v boji proti klimatickým změnám, hladu, podvýživě a chudobě. Ženy tvoří téměř 50 procent zemědělců v rozvojových zemích světa a jsou zodpovědné za téměř 90 procent přípravy jídla v domácnostech," říká Danielle Nierenbergová, prezidentka organizace Food Tank. ,,Na celém světě však ženy představují asi jen 15 procent všech farmářů. Omezený přístup žen k technologiím, finančním zdrojům a pozemkům představuje nejen nespravedlivé rozdělení prostředků a omezení jejich produktivity, ale zároveň omezuje možnosti poloviny farmářů světa.

,,Potřeby drobných zemědělců, včetně žen, musí tvořit základ řešení klimatických změn," říká Bruce Campbell z CGIAR. ,,Nové technologie a řešení klimatických změn přinesou úspěchy pouze tehdy, budou-li respektovány zájmy a požadavky žen. Měli bychom také náležitě ocenit a podporovat schopnosti žen farmářek a inovátorek."

Nová zpráva také analyzuje to, jak se ,,climate-smart" zemědělství, udržitelné stupňování produktivity a agroekologie staví k nerovnostem a umožňují drobným výrobcům potravin a ženám obecně pozvednout se z chudoby.

Celou zprávu si můžete stáhnout zde: www.care.cz/cz/novinky/280-budování-rovnosti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů