Čtvrtek, 25. dubna 2024

Restart festivalu EKOFILM. Poprvé v Brně a s novou dramaturgií

Restart festivalu EKOFILM. Poprvé v Brně a s novou dramaturgií

41. ročník Mezinárodního festivalu filmů o životním prostředí se vůbec poprvé koná v Brně. Nový ročník nabídne i novou ambiciózní dramaturgii. Kromě významných zahraničních a domácích hostů představí i velmi kvalitní mezinárodní soutěž a doprovodné akce.

EKOFILM 2015 se koná od 3. do 5. prosince 2015 na různých místech v Brně (Scala, Art, sál Břetislava Bakaly, Místodržitelský palác, nám. Svobody). Festival uvede 90 filmů z celého světa a 20 doprovodných akcí.

Nejdůležitější sekcí je Mezinárodní soutěž, která je letos rozdělena do dvou kategorií - environmentální filmy a filmy přírodního a kulturního dědictví. V první kategorii uvedeme celkem 25 filmů. Velkými favority budou především Above All Else, DamNation, Gambling on Extinction, 10 Billion: What's on Your Plate, ale také ve světové premiéře na festivalu uvedený film Plastic in My Water.

Druhá soutěžní kategorie nabídne taktéž 25 filmů, mezi nimiž se objeví La Buena Vida Love Thy Nature, A Gesar Bards Tale, Amchi, Divoké Slovensko. K vrcholům sekce i festivalu bude rozhodně patřit české premiérové uvedení dvou filmů - teprve na rok 2016 připravovaný snímek The Anthropologist a především film Human, který odborníci i diváci považují za nejlepší dokumentární film roku 2015.

Hlavním tématem letošního ročníku filmové přehlídky jsou ODPADY, kterým bude věnována i jedna retro sekce, ve které se objeví v Česku známé úspěšné filmy jako Estamira nebo Architekt odpadu. Na slavnostním zahájení 3. prosince od 20 hodin uvedeme skvělý snímek Landfill Harmonic, po kterém bude následovat koncert Jiřího Stivína.

Atraktivní částí festivalu budou i besedy a přednášky s významnými osobnostmi z oboru ekologie, jako např. s Václavem Bělohradským, Hanou Librovou, Josefem Fantou či Karlem Stibralem. Své filmy osobně uvedou i členové poroty (John Zerzan, Thomas Toivonen a Miroslav Janek) a filmoví tvůrci. Historicky poprvé EKOFILM udělí i Cenu za umělecký přínos v oblasti filmové tvorby, kterou letos osobně převezme režisér Vojtěch Jasný (90 let).

Kromě světových premiér nabídneme divákům i dvě české distribuční předpremiéry - Chlapec a svět a Šedivé město. Filmové fanoušky jistě potěší i speciální uvedení slavných starších filmů - Gorily v mlze, Happy Feet, Powaqqatsi, Potomci lidí, Šílený Max 2 nebo Svatojánské proudy.

Filmovou přehlídku pořádá Ministerstvo životního prostředí. Všechny festivalové akce jsou ZDARMA. Prezidentem festivalu je Ladislav Miko, bývalý ministr životního prostředí a současný ředitel odboru pro ochranu přírodních zdrojů a biodiverzity Generálního ředitelství pro životní prostředí Evropské komise. Na doprovodném programu se spolupodílí Katedra environmentálních studií Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Více na www.ekofilm.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů