Čtvrtek, 28. března 2024

Naučné stezky v CHKO Brdy by měly být vyznačeny v červnu

 Naučné stezky v CHKO Brdy by měly být vyznačeny v červnu

Naučné stezky v nové Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy, v níž se od ledna přemění rušený vojenský prostor, by měly být vyznačeny v červnu. Zatím jsou navrženy tři základní - v oblasti dopadových ploch Tok a Jordán, Padrtě, Tří trubek a Strašic a jednalo se také o naučné stezce na Třemšín. ČTK to dnes sdělila mluvčí příbramské radnice Pavlína Svobodová s odvoláním na poslední jednání zástupců Příbrami, Agentury pro ochranu přírody a krajiny, Správy CHKO Brdy a vojenského újezdu.

Vojenské lesy a statky podle Svobodové připravují další naučnou stezku na Klobouček a je možné jednat i o jiných trasách, včetně stezky vedoucí Příbramí na Třemošnou. S návrhem značených cest byl již seznámen Klub českých turistů, který by měl zajistit jejich vyznačení. "Lze očekávat, že se tak začne dít v příštím roce, jak to klimatické podmínky dovolí, a je naděje, že například většina navržených cyklotras by měla být vyznačena již do zahájení hlavní turistické sezony v létě," uvedla Svobodová. Na území rušeného újezdu by mělo vzniknout 450 kilometrů značených cest.

Pro veřejnou motorovou dopravu má zůstat dál bez omezení přístupná silnice z Lázu do Nepomuku, přestože bude částečně procházet územím CHKO. Cesta z Obecnice do Zaječova zůstane v režimu lesní účelové komunikace, kterou však budou moci využívat i místní lidé s povolením k průjezdu. Správa této komunikace by ale mohla případně přejít na Středočeský kraj, který by sám reguloval její využívání.

V CHKO má fungovat i hromadná přeprava turistů, třeba na trase z Obecnice na Tři trubky a přes oblast Padrtě do Skořice, Mirošova či Strašic. Mohl by tam jezdit například turistický vláček, který má Příbram, zatím to ale neumožňuje stav komunikací. Na okraji Obecnice, nedaleko nádrže Octárna, už připravují vojenské lesy výstavbu velkokapacitního parkoviště a schválena je i přeměna části budovy lesní správy v Obecnici na informační centrum CHKO. "Další nástupní místa pro vstup do CHKO budou v Kozičíně a Orlově. V každém nástupním místě budou umístěny příslušné infotabule," dodala Svobodová.

CHKO Brdy má od 1. ledna příštího roku na 345 kilometrech čtverečních ochránit přírodu v nynějším vojenském újezdu, který bude zrušen ke konci letošního roku, a v části jižních Brd. Vznik nové CHKO se dotkne katastrálních území 34 obcí. Na pořádek v Brdech má dohlížet stráž přírody. Podle Svobodové ji správa CHKO bude zajišťovat prostřednictvím dobrovolníků, kteří absolvují školení a kurzy a osvědčí způsobilost vykonávat tuto činnost.

Pracoviště CHKO Brdy vzniknou v Příbrami a Jincích ve Středočeském kraji a ve Spáleném Poříčí na plzeňské straně rušeného vojenského újezdu. V Příbrami a Jincích by mělo pracovat sedm lidí včetně vedoucího. Na obsazení těchto míst bude vypsáno výběrové řízení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů