Čtvrtek, 18. dubna 2024

Veřejnosti byly představeny výsledky projektu nalikvidaci invazních rostlin

Veřejnosti byly představeny výsledky projektu nalikvidaci invazních rostlin

K poslednímu říjnu skončila v Karlovarském kraji terénní část projektu zaměřeného na likvidaci bolševníku velkolepého, křídlatek a netýkavky žláznaté. Desítky pracovníků šesti různých firem po dobu tří let bojovali s rostlinami, které obsadilyvíce než 6 200 hektarů našeho regionu. Na uskutečnění projektu kraj získal dotaci z Operačního programu Životní prostředí.

,,Chtěl bych poděkovat všem, kterých se realizace projektu nějakým způsobem dotkla, tedyvšem vlastníkům pozemkůza trpělivost, úředníkům za spolupráci, politikům za podporu a veřejnosti za cenné podněty," uvedl radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Josef Hora na dnešní závěrečné konferenci, v rámci které se veřejnost mohla seznámit s prvními výsledky projektu.

Dle aktuálních údajů poklesla celková výměra bolševníku na 23 % původních ploch. Vyhodnocení účinnosti jednotlivých metod likvidace je ještě předmětem analýzy. Kvalifikovaný odhad však ukazuje, že i tento cíl by mohl být splněn. Výskyt křídlatky v regionu byl pak snížen na cca 32 %.,,Podle celkových výsledků to vypadá, že projekt stanovené cíle splnil, s konečným hodnocením počkáme na podrobnou analýzu získaných dat a také na to, jak posoudí výsledky projektu na jaře příštího roku dotační orgány a veřejnost. Ne všude proběhla likvidace tak, jak bychom si představovali, ať už byly na vině přírodní podmínky nebo lidský faktor," zhodnotil Hora.

S výsledky projektu se veřejnost bude moci seznámit i na webových stránkách projektuhttp://gis.kr-karlovarsky.cz/heracleum-public, kde jsou zaznamenány veškeré informace o lokalitách výskytu invazivních rostlinvčetně map. Jedná se o vůbec první takto rozsáhlé mapování invazních rostlin.,,Boj s invazními rostlinami však nekončí, nyní bude důležité zabránit opětovnému zamoření regionu. Cílem projektu bylo také změnit leckdy lhostejný postoj vlastníků pozemků a veřejnosti k problematice rostlinných invazí. Byla by škoda nyní nechat svojí nepořádností pozemky znova zamořit," dodala manažerka projektu Lenka Pocová.

Na závěrečnou konferenci přijelo téměř 120 účastníků. Projekt vzbudil zájem i v Bruselu. Konference se tradičně zúčastnil europoslanec Pavel Poc, který je místopředsedou výboru pro životní prostředí a zdraví potravin (ENVI) a byl zpravodajem vloni přijatého Nařízení o invazních nepůvodních druzích. S projektem a s jeho Informačním systémem Heracleum se přijela podrobněji seznámit i Ana Cristina Cardoso ze Společného vědeckého centra Evropské komise. Ta na konferenci vystoupila s prezentací informačního systému EASIN (EuropeanAlien Species Information Network), který umožňuje snadný a jednoduchý přístup k datům a informacím o zavlečených druzích v Evropě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů