Pátek, 29. března 2024

Fotosoutěž Věda je krásná 2015

Fotosoutěž Věda je krásná 2015

Chcete se pochlubit svými fotografiemi, ilustracemi nebo videi ze světa přírody a vědy? Do neděle 8. listopadu můžete zasílat příspěvky do naší fakultní soutěže.

Soutěž Věda je krásná usiluje o propojování profesionálních badatelů, nadšených amatérských přírodovědců a širší veřejnosti. Prostřednictvím snímků z fotoaparátů či mikroskopů, kreseb, počítačových vizualizací i videí chce ukázat, že příroda kolem nás je plná úžasných organismů, tvarů a jevů.

Přírodovědecká fakulta UK letos pořádá už sedmý ročník této soutěže. Zúčastnit se mohou jak studenti a zaměstnanci Univerzity Karlovy, tak veřejnost. Vypsáno je sedm kategorií, na jejichž vítěze čekají hodnotné ceny.

Kategorie pro studenty a zaměstnance Univerzity Karlovy:

Vědecká mikrofotografie

Snímky z optických a elektronových mikroskopů

Vědecká fotografie

Od makrofotografií až po satelitní nebo astronomické snímky

Vědecká ilustrace

Věda zprostředkovaná tužkou, štětcem či Photoshopem

Virtuální příroda

Příroda z počítače - vizualizace molekulárních a jiných struktur nebo fyzikálních a chemických jevů, grafické výstupy modelů a podobně

Video-animace-časosběr

Příroda dynamicky

Kategorie pro veřejnost:

Objevitelská

Příspěvky mohou tematicky odpovídat kterékoliv z výše uvedených kategorií, mohou dokumentovat odbornou práci v terénu či v laboratoři nebo cokoliv jiného spjatého s přírodovědným bádáním. Pro účast je nutná registrace v projektu Přírodovědci.cz.

Instagram

Tematické vymezení je obdobné jako u Objevitelské kategorie. Stačí, když své snímky zveřejníte na Instagramu a opatříte je hashtagem #vjk2015.

Příspěvky můžete zasílat prostřednictvím webu www.vedajekrasna.cz do neděle 8. listopadu, 23:59 hodin.

Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne v rámci Vánočního koncertu Přírodovědecké fakulty UK, který se bude konat ve Velké aule Karolina 14. prosince 2015.

Pravidla, podrobné instrukce a další informace najdete na internetových stránkách soutěže.

Nahoře: Přistání vážky, jak ho vyfofografoval Martin Černý z Přírodovědecké fakulty UK.

alt: V předchozích ročnících zabodoval také Jan Martínek s mikroskopickými snímky rostlin, které zachycují jejich fluorescenci (světélkování) v ultrafialovém světle. Zde vidíte bliznu s pylovými zrny. V předchozích ročnících zabodoval také Jan Martínek s mikroskopickými snímky rostlin, které zachycují jejich fluorescenci (světélkování) v ultrafialovém světle. Zde vidíte bliznu s pylovými zrny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů