Úterý, 23. dubna 2024

Oprávněnost firmy dle zákona o odpadech

Oprávněnost firmy dle zákona o odpadech

Dotaz:

Byla současnou novelou nějak dotčena oprávněnost firmy přebírající odpad od původce?

Musí firma oprávněnost prokázat i jinak než souhlasem KÚ, například provozním řádem? Musí mít firma nějaké zařízení, nebo může jen odpad brát a předávat dál? Myslím, že účelem zákona bylo vyloučit překupníky, nebo to chápu špatně?

A poslední - souhlas KÚ musí být z kraje původce, nebo je to jedno? Nebo musí být na mobilní zařízení?

Odpověď:

Konstrukce oprávnění firem k převzetí odpadů nebyla poslední novelou zákona o odpadech (zákonem č.223/2015 Sb.) upravena. Změna se dotkla pouze vyšší míry regulace v případě kovových odpadů, kdy veškeré úhrady (bez ohledu na to, zda jde o původce odpadů nebo fyzickou osobu) musí být prováděny buď převodem z účtu na účet, nebo poštovní poukázkou. V této souvislosti bude novelizována i vyhláška o podrobnostech nakládání s odpady (č. 383/2001 Sb., v platném znění).

Jako původce máte povinnost odpad předávat pouze osobě oprávněné k jeho převzetí. Oprávněnost k převzetí daného odpadu doloží tento subjekt (1) souhlasem věcně a místně příslušného krajského úřadu (dle §14 odst. 1 zákona o odpadech), ve kterém by měly být uvedeny odpady, k jejichž převzetí je tato osoba oprávněna. V případě, že by odpady nebyly v ,,Souhlasu KÚ" uvedeny, pak může doložit dále i schváleným Provozním řádem.

Podmíněnost vydání Souhlasu KÚ dle §14 odst. 1 zákona o odpadech provozováním stabilního zařízení k nakládání s odpady není součástí stávající právní úpravy.

Předpokládaná změna: Dle věcného záměru zákona o odpadech, schváleného v květnu vládou, by měla být v připravovaném novém zákoně o odpadech (paragrafové znění se na MŽP teprve dokončuje) právě tato podmínka stanovena. Mobilní zařízení ke sběru a výkupu odpadů by pak nemohlo být povoleno, pokud by jeho provozovatel současně neprovozoval stabilní zařízení pro nakládání s odpady (se stejnými odpady). Tím by mělo být dosaženo stavu, že pouze provozovatel stabilního zařízení bude moci jako oprávněná osoba přebírat odpady od původců do mobilního zařízení.

K poslední otázce - provozovatel mobilního zařízení ke sběru odpadů musí mít souhlas dle §14 odst. 1 zákona o odpadech udělen krajským úřadem, na jehož území zařízení provozuje. Tedy v krajním případě provozování jednoho mobilního zařízení na celém území ČR, musí mít jeho provozovatel 14 Souhlasů všech krajských úřadů. V případě stabilního zařízení je vyžadován souhlas krajského úřadu kraje, kde je zařízení provozováno.

Autor: Ing. Petr Šulc

Zdroj:Verlag Dashöfer - www.enviprofi.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů