Čtvrtek, 28. března 2024

Hlavní hygienik ČR: Návrh zákona o potravinách ohrožuje veřejné zdraví

Hlavní hygienik ČR: Návrh zákona o potravinách ohrožuje veřejné zdraví

Ministerstvo zdravotnictví vyjadřuje zásadní nesouhlas se zněním návrhu novely zákona o potravinách, kterou Legislativní radě vlády předkládá ministerstvo zemědělství. V návrhu mimo jiné zaznívá, že ministerstvo zemědělství převádí dozor nad stravovacími službami pod Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI) a hygienická služba by pak kontrolovala pouze stravování ve školních jídelnách a zařízeních zdravotních a sociálních služeb.

,,Krajské hygienické stanice dosud kontrolovaly stravovací služby v celé šíři a kontrola byla efektivní, protože nenarůstal počet nákaz například typu žloutenky. Kontrola hygieniků totiž zahrnuje také ověření zdravotní způsobilosti zaměstnanců včetně osobní hygieny, což mimochodem ukládají nejen naše zákony, ale také potravinové právo Evropské unie. Ročně je v důsledku porušení tohoto požadavku vyřazeno z pracovní činnosti ve stravovacích službách kolem 2 000 osob," říká hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta a dodává: "Inspektoři SZPI se nesmějí seznamovat se zdravotním stavem personálu, ani nesmějí nahlížet do zdravotnické dokumentace, takže kontrola zdravotní způsobilosti zaměstnanců stravovacích služeb by v případě přijetí novely zákona byla nulová. Došlo by tak k přímému ohrožení zdraví obyvatel České republiky a to jako hlavní hygienik nemohu dopustit."

Podle návrhu ministerstva zemědělství by takového případy byly řešeny až v rámci přijímaní opatření a zvládání infekcí trávicího traktu, tedy až když epidemie vypukne a budou povoláni pracovníci hygienické služby, což je samozřejmě pozdě.

Dalším aspektem návrhu ministerstva zemědělství je vytvoření dvou nerovných skupin provozovatelů, kteří by byli rozděleni podle toho, jaký budou mít dozorový orgán, a lišil by se tedy i rozsah povinností, které musí splňovat. Ústava ale vychází z rovnosti osob před zákonem. Ministerstvo zemědělství tuto rovnost návrhem novely popírá.

,,Podmínky, které ministerstvo zemědělství připravuje, jsou pro provozovatele stravovacích služeb nesrozumitelné, diskriminační a byrokraticky zatěžující. Mezi základní principy právního státu patří princip předvídatelnosti zákona, jeho srozumitelnosti a vnitřní bezrozpornosti. Bez jasnosti a určitosti pravidel nejsou naplněny základní charakteristiky práva, a tak nejsou ani uspokojeny požadavky formálního právního státu (nález Ústavního soudu čj. I. ÚS 1826/11). Především ale je tímto návrhem, jak jsem již výše konstatoval, přímo ohroženo zdraví spotřebitelů. Z tohoto důvodu ministerstvo zdravotnictví vyjádřilo s touto novelou zásadní nesouhlas," uzavírá Valenta.

Postoj ministerstva zdravotnictví sdílí a podporují také Česká lékařská společnost JEP, zdravotní výbor Poslanecké sněmovny PČR, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR a odborné společnosti infektologů, epidemiologů i hygieniků.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů