Úterý, 19. března 2024

V ČR vzrostl prodej aut na alternativní pohon o 90 procent

V ČR vzrostl prodej aut na alternativní pohon o 90 procent

Prodej osobních aut s alternativním pohonem v Česku do konce září meziročně vzrostl o 91 procent na 4131 vozů. Český trh s ekologickými vozy tak skončil v Evropě na 13. místě. Vyplývá to z údajů Sdružení automobilového průmyslu. Vozy s ekologičtějším pohonem tvořily 2,4 procenta osobních aut prodaných na tuzemském trhu.

Celkem bylo v Evropě za leden až září 2015 poprvé zaregistrováno 458.683 nových osobních aut s alternativním pohonem, což je meziroční nárůst o 22 procent. Z toho čtvrtinu tvořily elektromobily, 37 procent hybridy a 38 procent auta na plyn. Nejvíce ekologických aut se prodává v Itálii, Velké Británii a Francii.

V České republice je struktura nových osobních aut s alternativním pohonem odlišná. Téměř 80 procent tvoří auta na zemní plyn nebo LPG a zbytek hybridy a elektromobily. Prodej hybridních aut se meziročně zvýšil o 190 procent na 717 vozů a poptávka po elektromobilech stoupla o 81 procent na 172 aut.

Zatímco podíl Česka v prodeji nových aut v Evropě je téměř 1,6 procenta, u automobilů s alternativním pohonem se na celoevropském odbytu podílí pouze 0,9 procenta.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů