Pátek, 29. března 2024

Dělejme kroky pro to, aby Česká republika nezůstala na suchu

Resorty životního prostředí a zemědělství spolu s dalšími organizacemi připravují krizový plán boje se suchem.

Dělejme kroky pro to, aby Česká republika nezůstala na suchu
Dělejme kroky pro to, aby Česká republika nezůstala na suchu

Z programů Ministerstva zemědělství by tak v budoucnosti mělo být možné financovat obecní nádrže, které jsou vodními prvky v krajině. Také se chystá nový dotační program na obnovu, výstavbu a rekonstrukci rybníků či program pro podniky povodí pro to, aby mohly obnovovat malé vodní nádrže. Tyto a další informace zazněly na konferenci ,,Provoz vodovodů a kanalizací", která se konala v Čestlicích. Zúčastnily se jí téměř čtyři stovky lidí. Nechyběl ani ministr životního prostředí Richard Brabec, náměstek ministra zemědělství Aleš Kendík, předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova František Lukl či František Barák, předseda představenstva Sdružení vodovodů a kanalizací ČR, které akci uspořádalo.

,,Jsme tu proto, aby Česká republika nezůstala na suchu," řekl ministr životního prostředí Richard Brabec a dodal: ,,Je symbolické setkat se v období, které patří mezi nejhorší sucha za poslední desítky let. 60 % podzemních vrtů v ČR je stále ve stavu kritického sucha. Půdní fond by měl udržet 9 miliard kubíku vody, dnes se dohaduje, že je to jen 5 miliard kubíku. Proto spolupracujeme na přípravě krizového plánu boje se suchem a evropské i národní prostředky směřujeme do hospodaření s vodou a na zadržení vody v krajině."

,,Nebudeme-li v budoucnu přírodě pomáhat, budeme-li dělat rozdíl mezi povrchovou a podzemní vodou a nezajistíme-li rozumnou regulaci, může se stát, že ne vždy pitná voda poteče," řekl předseda představenstva Sdružení vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) František Barák a dodal: "Jde o strategickou surovinu, k jejíž ochraně je třeba přistupovat komplexně ve spolupráci státu, samospráv, zemědělců a vodárenských společností."

,,Vnímám nezastupitelnou práci vodařů. Je totiž nutné hledat optimální využití krajiny, aby se voda na našem území udržela," řekl předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova František Lukl a dodal: ,,Město Kyjov tak ze strategických důvodů vlastní společnost Vodovody a kanalizace, řešení sucha a efektivní hospodářství s vodou jako takové je běh na dlouhou trať."

Letošní sucho bylo nejhorší za poslední desítky let. Zásadně ho nepocítily lokality, které jsou napojeny na větší vodárenské systémy. Problém byl zejména v oblastech, kde jsou menší zdroje. Proto už ministerstvo zemědělství chystá materiál, který by měl pomoci s investičními záměry na Rakovnicku, Hradecku a Zlínsku, kde byl problém se suchem největší. Obecně přitom platí, že je třeba zaměřit se na menší lokality a napojit je na bezpečné zdroje. Rezort životního prostředí k tomu poskytuje dotační prostředky na zadržování vody v půdě, připravuje pilotní projekty na zasakování vody v krajině a úpravu legislativy tak, aby voda byla více chráněná a půda byla schopná čelit erozi a extrémním jevům způsobeným změnou klimatu.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů