Čtvrtek, 18. dubna 2024

Noví dobrovolníci se vydají po rysích stopách do šumavské divočiny.

Noví dobrovolníci se vydají po rysích stopách do šumavské divočiny.

Vyškolení dobrovolníci Hnutí DUHA opět vyrazí do NP Šumava i Pošumaví mapovat a chránit vzácné a ohrožené rysy. Letošní sezónu rysích hlídek zahájí úvodní vzdělávací kurz, který se uskuteční o víkendu v Prášilech. O tři týdny později proběhne podobná akce v Prachaticích. Rysí hlídky na Šumavě již jedenáct let sledují výskyt velkých šelem a všímají si také nelegálních návnad, které mohou znamenat pytlácké ohrožení.

Celkem se na obou kurzech sejde šedesát nových dobrovolníků. Přednášet jim a diskutovat s nimi budou odborní pracovníci NP a CHKO Šumava či Agentury ochrany přírody a krajiny. Ochránci rysů získají znalosti o jejich životě a naučí se základy stopování i pohybu v terénu. Program obohatí promítání filmů a videí z fotopastí, zachycujících přirozené chování rysa v přírodě.

Při pravidelném procházení terénu vyhledávají dobrovolníci pobytové znaky rysů (stopy, trus, srst, kořist aj.) i dalších chráněných druhů, jako je jeřábek či tetřev. Odebírají vzorky pro analýzy DNA či potravy a na vytipovaná místa umisťují fotopasti pro dlouhodobé sledování velkých šelem. Získávají tak cenné informace o výskytu, pohybu či chování vzácných druhů české divočiny, které jsou důležité pro jejich ochranu.

V minulých dvou letech byly rysí hlídky součástí mezinárodního projektu Trans-Lynx, zaměřeného na ochranu a mapování rysa na české, bavorské a rakouské straně hranice. Z ČR se na něm podíleli mj. zoologové z NP a CHKO Šumava a Blanský les či výzkumné organizace ALKA Wildlife. I díky dobrovolníkům se podařilo zmapovat areál rozšíření šumavského rysa. Na české straně se vyskytuje kromě NP a CHKO Šumava také v navazujících oblastech Českého lesa, Blanského lesa, na Boleticku, Prachaticku či v Novohradských horách [1]. Podle aktuálních zjištění projektu Trans-Lynx čítá celá populace zhruba 65 dospělých jedinců [2]. Na pravém břehu Lipna byl na fotopast zachycen také vlk. Ačkoliv se pravděpodobně jednalo o ojedinělou návštěvu, hlídky budou hledat také důkazy o výskytu této velké šelmy.

V posledních letech je o šumavské rysí a beskydské vlčí hlídky Hnutí DUHA rostoucí zájem . Úvodními školeními na Šumavě prošlo za poslední tři roky téměř sto padesát lidí. Jen v loňské sezóně v terénu strávili více než 270 dní. V uplynulých dvou letech jim v jejich práci pomáhají také fotopasti - automatické fotoaparáty s čidlem zachycujícím pohyb, díky nimž přírodovědci získávají informace o výskytu šelem i jejich každodenním životě. Např. rysí samec Luděk, přešel z Prachaticka až k rakouskému Linzi [3]. Další kontroly fotopastí přinesly cenné údaje o rozmnožování této šelmy v Pošumaví [4], jak ukazuje i toto video o rysici Kristýně: http://ceskadivocina.cz/project/rysice-kristyna-s-doprovodem/

Velké šelmy patří mezi živé klenoty naší přírody a mají zde svoji nezastupitelnou roli. Především vlci a rysi se podílejí na regulaci srnčí a jelení zvěře. Ta jinak při absenci velkých predátorů v přírodě decimuje mladé stromky a komplikuje až znemožňuje přirozenou obnovu lesa.

Josefa Volfová, koordinátorka šumavských rysích hlídek, řekla:

"Mám velkou radost, že počet dobrovolníků rysích hlídek na Šumavě tak roste. V posledních třech letech již přibylo sto padesát. Vážím si také místních lidí, kteří se k nám postupně přidávají, protože chtějí pomoci ochraně této vzácné a fascinující šelmy."

,,Pro česko - bavorsko - rakouskou populaci rysa představuje největší hrozbu pytláctví [5], ale také střety na silnicích. Ubývají oblasti, kde má rysí samice dostatek klidu pro vyvedení mláďat. Všechna tato rizika pocházejí od lidí, a proto je důležité, aby veřejnost měla dost informací o velkých šelmách a sama se snažila o jejich ochranu."

"Rysí hlídky Hnutí DUHA přinášejí z terénu cenná data o výskytu a chování vzácných a ohrožených šelem, které zprostředkováváme odborníkům i místním obyvatelům a turistům Šumavy. Je to dlouhodobá a mravenčí práce a moc si vážím práce všech dobrovolníků, kteří k ní přispívají."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů