Pátek, 19. dubna 2024

Soud EU: Komise chybila při výpočtech emisních povolenek

Soud EU: Komise chybila při výpočtech emisních povolenek

Evropská komise pochybila při výpočtech bezplatných emisních povolenek. Některým průmyslovým odvětvím jich přidělila příliš mnoho. V dnes zveřejněném stanovisku to konstatovala poradkyně evropského soudu v Lucemburku. Komise by podle ní měla učinit nové rozhodnutí týkající se povolenek. Jakékoli změny by se ale neměly uplatňovat se zpětnou účinností.

Systém obchodu s povolenkami zavedla Evropská unie v roce 2005. Tehdy se mezi členské země rozdělily emisní kvóty na vypouštění průmyslových škodlivin do ovzduší, po jejichž překročení už je nutné kupovat povolenky. Kromě toho EU přidělovala i bezplatné povolenky pro průmyslová odvětví, kde kvůli obavám o konkurenceschopnost existovalo riziko přemístění výroby do jiných zemí, které nemají tak přísné ekologické požadavky.

Některé průmyslové společnosti si stěžovaly, že obdržely menší počet emisních povolenek, než na jaký měly podle svého názoru nárok. Skupina rafinerských a chemických firem, zahrnující například firmy OMV Refining & Marketing, Esso Italiana či DOW Benelux, poté napadla rozhodnutí EU z roku 2013 o snížení bezplatně rozdělovaných emisních povolenek u národních soudů. Ty se pak obrátily na evropskou justici.

Předmětem sporu bylo stanovení takzvaného opravného koeficientu, s jehož pomocí komise korigovala množství bezplatných povolenek, které mají ochránit některá odvětví před vyššími náklady. Podle generální advokátky soudu v Lucemburku Juliane Kokottové však komise při jeho výpočtu stanovila příliš vysoký strop. "V tomto rozsahu je stanovení opravného koeficientu protiprávní," stojí také v dokumentu. Ten bezplatné přidělování povolenek vyhodnotil nikoli jako "příliš nízké, nýbrž jako příliš vysoké".

Stanoviska generálních advokátů Soudního dvora Evropské unie jsou právně nezávazná, ve většina případů ale předjímají konečný verdikt. Ten by v tomto případě mohl přijít v příštích měsících.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů