Čtvrtek, 28. března 2024

Elektřina a domácnosti. Přesná data o chování zákazníků na trhu

Elektřina a domácnosti. Přesná data o chování zákazníků na trhu

Podle údajů společnosti OTE v současnosti působí na českém trhu 52 dodavatelů elektrické energie. Nejúspěšnější je společnost RWE Energie, ke které letos zatím přešlo 20 780 zákazníků. Naopak největší úbytek přípojných míst zaznamenal dodavatel Centropol Energy, od něhož odešlo 8 332 klientů. Nedaří se ani dříve velmi dravé firmě Bohemia Energy Entity. Největší procentuální přírůstky pak zaznamenali malí dodavatelé.

Statistiky společnosti OTE (Operátor trhu s elektřinou), která na českém trhu mimo jiné zajišťuje krátkodobé obchody s energiemi a zveřejňuje údaje o energetickém trhu, ukazují, že zájem českých zákazníků o změnu dodavatele nepolevuje. Letos v říjnu změnilo dodavatele 19 259 zákazníků, což je téměř stejná hodnota, jako loni. Z dodavatelů si co do počtu nově získaných zákazníků nejvíce polepšila společnost RWE Energie, následovaná firmami Comfort Energy a ČEZ prodej. Naopak nejvíce zákazníků odešlo od firem Centropol Energy, Bohemia Energy Entity a One Energy ČR.

,,Čeští zákazníci začínají dávat přednost zavedeným dodavatelům s dobrou pověstí, kteří jim dokážou nabídnout nejen dobrou cenu, ale různé služby navíc. Tomu například odpovídá odchod zákazníků od společnosti Bohemia Energy Entity, které i přes nedávnou akvizici dodavatele Global Energy klienti ubývají," popisuje situaci na trhu s elektřinou Pavel Černoch, ze společnosti Tarifomat, která mimo jiné provozuje porovnávací a analytický portál CenyEnergie.cz. ,,Lidé také začínají dodavatele elektřiny opět častěji měnit. Ačkoli letos byl počet přechodů k jiným dodavatelům nižší než loni, v říjnu se tyto statistiky opět vyrovnaly loňským hodnotám," doplnil Černoch.

Zatímco v absolutních přírůstcích zákazníků si vedly dobře hlavně zmíněné větší firmy, procentuálně si nejvíce polepšili malí dodavatelé. Nejlépe je na tom společnost MND, které se počet klientů více než zdvojnásobil - mezi lednem a říjnem tohoto roku zaznamenala 149% přírůstek nových klientů. Podobně jsou na tom dodavatelé ENVOX Energy a Stabil Energy s přírůstky 85 % a 82 %. Největší 10% úbytek zákazníků zaznamenala firma Oaza-energo, jedná se však o malého dodavatele s pouhými 255 klienty.

Tradičně nejsilnějším měsícem, kdy čeští zákazníci dodavatele elektřiny nejvíce mění, je leden. Letos v lednu se rozhodlo přejít k jinému dodavateli 98 499 zákazníků. Celkem letos zatím změnilo dodavatele 237 103 klientů. Obecně je v letošním roce změn dodavatele méně než loni, statistiky za podzimní měsíce se ale těm loňským začínají podobat a v říjnu jsou již tato čísla s rokem 2014 plně srovnatelná. ,,V létě skutečně zákazníků ochotných změnit dodavatele ve srovnání s loňským rokem ubylo. Nyní je ale počet změn dodavatele s loňskem srovnatelný. Lze tedy říci, že lidé opět začínají výhodnější nabídky energetických tarifů vyhledávat," sdělil Pavel Černoch ze společnosti Tarifomat.

Vítězové - dodavatelé, kteří mají největší absolutní přírůstek klientů:

Dodavatel

Počet nových přípojných míst

RWE Energie, s.r.o.

20 780

COMFORT ENERGY s.r.o.

5 103

ČEZ Prodej, s.r.o.

4 184

eYello CZ, k.s.

3 268

Amper Market, a.s.

2 877

Poražení - dodavatelé s největším úbytkem klientů

Dodavatel

Úbytek přípojných míst

CENTROPOL ENERGY, a.s.

8 332

BOHEMIA ENERGY entity s.r.o.

361 (7 028*)

One Energy Česká republika a.s.

124

Optimum Energy, s.r.o.

54

Synergy Solution s.r.o.

41

Zdroj dat: OTE, a.s.. Přírůstek a úbytek klientů je počítá porovnáním hodnot za leden a říjen 2015

*) Úbytek zákazníků, odečteme-li akvizici firmy Global Energy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů