Pátek, 19. dubna 2024

Český Těšín pokračuje v záchraně vzrostlých kaštanů

Český Těšín pokračuje v záchraně vzrostlých kaštanů

Český Těšín na Karvinsku pokračuje v léčbě vzrostlých kaštanů. Už loni město začalo s projektem, při němž jsou do kmenů stromů s pomocí injektáže vpravovány přípravky na hubení hmyzu. Metoda se osvědčila a po stromech v aleji na nábřeží se tak letos dočkaly ošetření stromy i v nedalekém parku Adama Sikory. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Dorota Havlíková.

"Celkem jsme od loňského roku ošetřili téměř 90 stromů, 53 jírovců vloni na nábřeží Míru a dalších 35 letos v parku. Celkové náklady činily 70.000 korun," uvedla Lada Večeřová, která má na starosti údržbu veřejné zeleně.

Samotný strom je podle mluvčí při injektáži poškozen pouze minimálně. Do dvou až čtyř vyvrtaných otvorů se vloží speciální ventil, který zajistí, aby z rostliny neunikaly životně důležité látky a zároveň umožní bezpečné vpravení účinné látky do vodivých pletiv.

Stromy ošetřené v Českém Těšíně nepatří sice k památným a jírovec maďal (kaštan) je běžnou dřevinou, ale tvoří oblíbenou alej, do níž se lidé často chodí procházet. "Pro obyvatele jde o srdeční záležitost a my se snažíme téměř 100 let starým stromů prodloužit život," doplnila Večerková.

Podle ní jde o pilotní projekt záchrany kaštanů v republice, který odborná firma testuje právě v Českém Těšíně. "Firma dovezla technologii z Itálie a byla podrobena testování na Lesnické a dřevařské fakultě Mendelovy univerzity v Brně," doplnila mluvčí.

Připomněla, že alej v minulosti pravidelně poškozovaly housenky klíněnky, což stromy vyčerpávalo, a snižovala se tak jejich životnost. "Přínos injektáže je obrovský, bez ní byly stromy obvykle bez listí již v srpnu. Přestože bylo letos extrémně suché počasí, kdy mnoho stromů usychalo, po injektáži je na stromech část listí ještě nyní v listopadu, rodiny s dětmi také potěšila bohatá úroda kaštanů," uvedla Večeřová. Město se stromy snaží chránit i hrabáním a odstraňováním listí, ve kterém housenky přežívají.

Několik let již také místo klasických jírovců vysazuje město jírovec pleťový, který místo bílé kvete růžovou barvou. Navíc je tato odrůda odolná proti klíněnce jírovcové.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů