Úterý, 19. března 2024

PRAHOU PROJDE PRŮVOD PROTI KOŽEŠINÁM. PODPOŘÍ JEJ POLITICI I OSOBNOSTI

PRAHOU PROJDE PRŮVOD PROTI KOŽEŠINÁM. PODPOŘÍ JEJ POLITICI I OSOBNOSTI

V sobotu 21. listopadu projde Prahou velký průvod na podporu kampaně za zákaz kožešinových farem v České republice. Podpoří jej známí politici i osobnosti, mezi nimi např. europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, poslankyně Kristýna Zelienková a mecenáška umění Meda Mládková. Průvod se bude konat u příležitosti začátku kožkovací sezóny, v rámci níž budou do Vánoc na českém venkově staženy z kůže tisíce tzv. kožešinových zvířat.

Začátek průvodu: Střelecký ostrov, 14:30
Zakončení a projevy osobností: Václavské náměstí (u sochy sv. Václava), 15:30

,,Tisíce lišek a norků v následujících týdnech naposledy vydechnou v plynových komorách nebo pod elektrickým proudem jenom proto, aby jejich zimní srst mohla ozdobit límce kabátů. Zakončí tím své mnohaměsíční strádání v drátěných klecích, které jsou pro tato divoká zvířata doslova šílenstvím," řekl Marek Voršilka, předseda spolku OBRAZ, který průvod pořádá.,,Celý tento byznys je nejen krutý, ale především zbytečný. Proto nás těší, že společenské volání po zákazu kožešinových farem je nyní silnější než kdy dříve. S kožešinovými farmami tímto způsobem skoncovali již v 10 evropských zemích, v České republice podporuje zákaz 68 % občanů."

Spolek OBRAZ spustil v březnu tohoto roku kampaň za zákaz kožešinových farem na základě zveřejnění záběrů z největší české rešerše těchto farem. V říjnu zveřejnil další záběry z tohoto roku. Jsou na nich vidět poruchy chování, zranění, nemoci, propadávání chodidel a malé klece pro divoká zvířata. V reakci na kampaň se otázkou kožešinových farem vážně zabývá i ministr zemědělství, který se v červnu sešel se zástupci ochránců zvířat a v srpnu avizoval projednání tématu ve sněmovním výboru pro zemědělství. Ten však na své listopadové schůzi přijal usnesení, ve kterém žádné změny legislativy týkající se kožešinových farem nedoporučuje.

,,Debata, která proběhla na schůzi zemědělského výboru, byla bohužel velmi povrchní. Zásadní odborné argumenty proti chovu nedomestikovaných zvířat v drátěných klecích, které jsou obsaženy v mnoha odborných studiích a vědeckých zprávách, byly zcela opomenuty. Ani etický aspekt celé problematiky nebyl podroben seriózní debatě: Shodli jsme se jako společnost na tom, že zvíře není věc a jeho usmrcení je přípustné jen v případě, kdy pro to existuje důležitý lidský zájem. Je důležitým lidským zájmem módní ozdoba bund?" ptá se Voršilka.

,,68 % občanů, kteří žádají zákaz kožešinových farem, si zaslouží hlubší a serióznější debatu než tu, která minulý týden proběhla na schůzi sněmovního výboru pro zemědělství. Vyzýváme proto zákonodárce napříč politickým spektrem k podpoře iniciativy zalegislativní zákaz kožešinových farem, abychom téma znovu a ve velkém vrátili na parlamentní půdu,"dodal Voršilka.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů