Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vitásková (ERÚ): Kvůli zoufalému tlaku vlády neodstoupím, odvolám se do Bruselu

Vitásková (ERÚ): Kvůli zoufalému tlaku vlády neodstoupím, odvolám se do Bruselu

V souvislosti s nevypsáním podpory pro obnovitelné zdroje energie roste tlak na předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou. Dokonce náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký vyzval dopisem Vitáskovou, aby urychleně sama sebe a své místopředsedy zařadila pod služební zákon. Napsala to Mladá fronta Dnes (MfD).

Vitásková boj nevzdává


,,V minulých dnech jsem od náměstka pro státní službu Josefa Postráneckého obdržela dopis, kterým mne de facto žádá, abych se k 1. lednu 2016 dobrovolně odvolala z funkce předsedkyně Energetického regulačního úřadu. Mnohem závažnější však je, že mne vybízí k úmyslnému porušení evropské i české legislativy, a žádá mne, abych ohrozila nezávislost ERÚ. Náměstek pro státní službu totiž chce, abych sama připravila a podepsala nezákonné rozhodnutí," konstatuje Vitásková.

Podle Vitáskové tak opět došlo k situaci, kdy by se opět vina za nesprávný úřední postup hodila na její osobu a následně by všichni krčili rameny, že šéfka ERÚ měla postupovat v souladu se zákonem a nepřijímat pokyny od jiných orgánů státní správy.

,,Jedná se jen o další útok na nezávislost národního regulátora, což je v jednoznačném rozporu s mezinárodními závazky České republiky. Zároveň to považuji za důkaz naprosto zoufalé situace, do které se vláda svou vlastní špatnou legislativní činností dostala a kvůli níž se mne snaží vtáhnout do porušení platné legislativy," říká Vitásková.

Vitásková tvrdí, že se pokynům superúředníka Postráneckého nepodřídí. Postu Postráneckého prý narušuje nezávislost úřadu, navíc se post regulátora nemůže řídit služebním zákonem.

,,ERÚ se řídí energetickým zákonem, který jasně postavení předsedů a místopředsedů upravuje," reagovala Vitásková na výzvu superúředníka. Vitásková argumentuje že má platný jmenovací dekret do 31. července 2017 a tím se bude řídit.


Nepořádek v zákonech

Spor mezi Postráneckým a Vitáskovou odráží podle MfD nepořádek v zákonech. Služební zákon totiž uvádí, že z jeho úsobnosti jsou vyjmuti mimo jiné členové Rady ERÚ, mezi které má patřit i její šéf.

Rada má však vzniknout až podle nového energetického zákona v srpnu 2017, tedy po skončení mandátu Vitáskové. Samotného předsedu ERÚ přitom služební zákon nezmiňuje vůbec a z pohledu Postráneckého tedy pod něj tato pozice spadá.

Podle sdělení Lidových novin (LN) v minulém týdnu vyzval Vitáskovou k odchodu z funkce také ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek . Mládek údajně požadoval, aby od 1. ledna příštího roku celé předsednictvo ERÚ dobrovolně složilo funkce a předalo řízení služebně nejstaršímu úředníkovi.

Spor kvůli podpoře pro OZE

Spory mezi ministerstvem průmyslu a ERÚ trvají již nejméně rok. Prvotním důvodem byla velká novela energetického zákona, která mimo jiné zavádí změny v řízení ERÚ. Posledním důvodem je podpora pro obnovitelné zdroje pro příští rok, kterou ERÚ odmítá vypsat.

Současný spor mezi Vitáskovou a Mládkem se týká podpory 41 miliard korun pro obnovitelné zdroje spuštěné mezi lety 2005 až 2012, které dosud neschválila Evropská komise. Podle Vitáskové může být veřejná podpora poskytnuta jen zdrojům, které takzvanou notifikaci mají.

,,Je potřeba jasně říci, že ERÚ nemá se současnou neuspokojivou situací v podporovaných zdrojích nic společného a snaží se situaci aktivně řešit už několik měsíců. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) nemůže házet vinu na jiné," prohlásila nedávno Vitásková na webu úřadu.

,,Nekončící přísliby zodpovědných institucí - MPO, že notifikace již bude, do konce roku, příští rok, jednání v Bruselu atd. nelze dále tolerovat. Na nenotifikované zdroje se dle zákona nemá podpora vyplácet, či hrozí vážné nebezpečí, že tuto nenotifikovanou podporu budou muset držitelé vrátit," informuje Vításková na webu úřadu.

Zasáhne do sporu Brusel?

Podle Vitáskové je dalším důvodem jejího postoje k nevypsání podpory pro OZE i problém s neschválením malé novely energetického zákona.

,,Technická novela ještě neúčinné novely energetického zákona se zasekla v Parlamentu. Vláda není schopna situaci vyřešit. Černého Petra si mám vylosovat já. Odvolávat sama sebe nebudu, obrátím se na Evropskou komisi," prohlašuje Vitásková.

,,Opakovaný tlak na oslabení nezávislosti ERÚ měl být jedním z témat, které jsem chtěla přednést před Bezpečnostní radou státu, ale premiér Bohuslav Sobotka mou žádost o vystoupení před tímto orgánem již od srpna ignoruje," dodává Vitáskovu.

Vitásková tvrdí, že v současné situaci je chybnou legislativou ohrožena nezávislost regulátora.

,,Orgány činné v trestním řízení se snaží diktovat našemu úřadu, jak má postupovat v konkrétních krocích. Proto jsem nucena se obrátit i s výše zmíněným dopisem náměstka pro státní službu na příslušné orgány Evropské komise," informuje Vitásková.

Vitásková chce požádat Brusel o stanovisko, jak v dané věci postupovat, aby splněním požadavků ministerstva vnitra nezpůsobila sankce vůči České republice za úmyslné porušování evropské legislativy v oblasti nezávislosti regulace energetiky.

Zdroj: SolarniNovinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů