Úterý, 19. března 2024

ZÍTRA VYJDE SLUNCE NA ZÁPADĚ

ZÍTRA VYJDE SLUNCE NA ZÁPADĚ
Nevěrohodný stát a neperspektivní sektor - tak budou díky Aleně Vitáskové od dnešního rána vnímány Česko a všechny obnovitelné zdroje. Ostrouhají obce, farmáři i drobní podnikatelé a domácnosti. Nezávislý regulátor dává jasný signál, že s malou, regionální energetikou nepočítá a nedávno přijatá energetická koncepce státu ho nezajímá [1].
Pokud se skandální postoj šéfky ERÚ nezmění, tak v koši skončí plány obcí, farmářů a drobných podnikatelů na výrobu vlastní elektřiny, která by znamenala nižší účty za energie. Ušetřené peníze by tak nemusely odtékat velkým společnostem, ale protočit se v místní ekonomice.
Nevypsání podpory pro obnovitelné zdroje také zlikviduje nejen solární barony, ale i obce, farmáře s bioplynkami, majitele malých vodních elektráren či provozovatele větrných turbín. Desítky miliard budou muset odepsat i české banky. Česko čekají skoro jistě tisíce arbitráží.
Martin Mikeska, energetický expert Hnutí DUHA řekl:
,,Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Vitásková se rozhodla vyložit si probíhající notifikaci - pro zdroje stavěné do konce roku 2012 - jinak, než jak si ji vykládala loni, kdy podporu vypsala. Procesně se naprosto nic nezměnilo, ale ERÚ letos otočil o sto osmdesát stupňů. Je to podobné, jako kdyby letos začala paní předsedkyně tvrdit, že slunce vyjde zítra na západě, protože to slyšela cestou do práce. Nemůžu se ubránit dojmu, že jde o jakési zákulisní boje o post předsedkyně. Bohužel tím bez skrupulí do koše hází plány obcí, domácností, farmářů a drobných podnikatelů na výrobu vlastní elektřiny, která by jim snížila účty za energie a ušetřené peníze by nemusely odtékat velkým společnostem, ale protočit se v místní ekonomice."
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů