Úterý, 19. března 2024

Ministr Jurečka:Důležitost ekologického zemědělství je v jeho přínosu pro životní prostředí

Ministr Jurečka:Důležitost ekologického zemědělství je v jeho přínosu pro životní prostředí

Podnikání v ekologickém zemědělství je perspektivní, a přináší tak novou podnikatelskou příležitost pro zemědělce i potravináře. Uvádí to Akční plán ČR pro rozvoj ekologického zemědělství v letech 2016 - 2020, který dnes schválila vláda. Tento základní strategický dokument rozvoje ekozemědělství, který má většina členských států Evropské unie, navazuje na akční plán pro léta 2011 - 2015.

,,Ekologické zemědělství a produkce biopotravin zažívají dynamický rozvoj. Jde o přirozený, původní a zároveň velmi moderní způsob hospodaření, který stojí na tisíciletých zkušenostech našich předků, respektu k přírodě a ohleduplnosti ke všemu živému. I proto je nezbytné stanovit strategii rozvoje tohoto typu hospodaření na další období," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Prioritními oblastmi plánu do roku 2020 jsou například ekonomická životaschopnost ekofarem, trh s biopotravinami a jejich spotřeba a přínosy ekozemědělství pro životní prostředí.Zatímco předchozí akční plány kladly důraz na nárůst ploch, nový plán se více soustředí na kvalitativní a produkční ukazatele.

V roce 1990 hospodařily podle zásad ekologického zemědělství v ČRjen tři farmy, v polovině roku 2015 to bylo již 4 200 podniků, a to na výměře zhruba 500 000 hektarů, což představuje přes 12 % z celkové výměry zemědělského půdního fondu ČR. Podle metodiky FADN (Zemědělská účetní datová síť) byla v roce 2013 celková produkce ekologických farem odhadnuta na 4,71 miliardy korun.Pokud jde o celkový obrat biopotravin realizovaný českými výrobci a distributory, dosáhl v roce 2013 více než 2,7 miliardy korun (včetně vývozu). V ČR spotřebitelé utratili za biopotraviny 1,95 miliardy korun, což je meziroční růst 9,5 %. Oproti roku 2005 vzrostl trh téměř čtyřnásobně.

,,Výrobkům s označením Bio produkovaným v České republice lze opravdu věřit. Bio-zemědělci jsou kontrolováni a certifikováni každý rok. V rámci těchto pravidelných kontrol jsou také odebírány vzorky bioproduktů kvůli ověření, že při jejich produkci nebyly použity nepovolené látky. V případě zjištění jejich reziduí jsou dle pravidel stanovených specificky pro ČR výrobky okamžitě staženy z trhu a daný zemědělec nebo výrobce přichází o certifikát Bio. Tento přísný kontrolní systém zaměřený jak na kontrolu procesu, tak i finálního produktu garantuje spotřebiteli, že výrobek nese označení Bio právem a že při jeho produkci byly skutečně dodrženy všechny deklarované postupy," uvedl ministr Jurečka.

ČR se řadí na přední místa v rozloze ekologicky obhospodařovaných ploch, patří mezi 20 zemí s největší výměrou půdy v ekologickém zemědělství (v rámci EU je devátá) a mezi deset zemí světa s nejvyšším podílem ploch v ekologickém zemědělství na celkové zemědělské půdě (v rámci EU je čtvrtáza Rakouskem, Švédskem a Estonskem).Specifikum si ČR drží také v průměrné velikosti ekofarem (127 ha v roce 2014), kdy jde o největší výměru po Slovensku a Spojeném království. Průměr EU se pohybuje kolem 40 hektarů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů