Čtvrtek, 28. března 2024

Místo odvolání dostane Vitásková vyznamenání. Za boj proti energetické mafii

Místo odvolání dostane Vitásková vyznamenání. Za boj proti energetické mafii

Prezident Miloš Zeman včera na Hradě přijal předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou kvůli sporu o vyplácení podpory pro tzv. podporované zdroje (POZE). Jedná se o fotovoltaické, větrné, bioplynové elektrárny a další zdroje jako je spalování biomasy s uhlím a kogenerace (společná výroba elektřiny a tepla).

Odvolání šéfky ERÚ nehrozí

ERÚ minulý čtvrtek rozhodl, že většině POZE v ČR nebude pro příští rok vyplacena podpora. Má jít až o 42 miliard korun. O dotace tak přijdou nejen solární elektrárny, některé plynové teplárny či zdroje na biomasu, které dosud neschválila Evropská komise.

ERÚ podmiňuje udělení dotací na základě takzvaných notifikací Evropské komise. Ty ale nemá Česko schválené. Ministr průmyslu Mládek minulý týden potvrdil, že o schválení notifikací chce co nejdřív jednat v Bruselu.

Po jednání Vitáskové s prezidentem vyplynulo, že odvolání šéfky ERÚ nehrozí. Zemanova slova potvrdil i Mládek: ,,Pan prezident jasně řekl, že odvolávání paní předsedkyně není na stole."

Boj proti mafii

Ministr Mládek dodal, že šéfka ERÚ dokončí své funkční období do léta 2017. Samotná Vitásková je přesvědčena, že o její odvolání usiluje energetická mafie, proti které bojuje. Očekává, že ji prezident Miloš Zeman za boj proti mafii nakonec ocení.

Úřad se pod vedením Vitáskové pustil do rozsáhlých kontrol, které jsou hlavně namířené na velké fotovoltaické elektrárny. Boom solárních elektráren v letech 2009 a 2010 totiž vedl k razantnímu zvýšení sumy na podporu obnovitelných zdrojů.

Podpora solárních elektráren, postavených v období největšího boomu, je přitom dlouhodobě důvodem kontroverzí. Kvůli kombinaci příslibu velmi příznivých výkupních cen a poklesu cen fotovoltaických panelů totiž v roce 2010 výrazně vzrostl počet solárních elektráren. Následně vzrostly náklady na podporu OZE, které hradí spotřebitelé v cenách elektřiny. Dvě třetiny jdou na solární elektrárny, ačkoli na ty připadá jen zhruba pětina elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Zdroj: SolarniNovinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů