Pátek, 19. dubna 2024

EDF chce investovat do obnovitelných zdrojů až 2,5 mld. eur ročně

EDF chce investovat do obnovitelných zdrojů až 2,5 mld. eur ročně

Francouzská energetická společnost EDF plánuje investovat ročně do zvýšení kapacity výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů dvě až 2,5 miliardy eur (54,1 až 67,6 miliardy Kč). Většinu této částky bude investovat v zahraničí. Cílem firmy, kterou ovládá stát, je do roku 2030 téměř zdvojnásobit kapacitu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Ředitel divize obnovitelných zdrojů Antoine Cahuzac uvedl, že firma chce růst hlavně v Asii, Latinské Americe, na Blízkém východě a v Severní Africe. Celková kapacita výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů se má zvýšit na více než 50 gigawattů (GW) z nynějších 28 GW.

Na konci června instalovaná kapacita větrných elektráren EDF činila 4,4 GW a solárních 0,5 GW. Kapacita jejích jaderných elektráren činí 72,9 GW a vodních elektráren 22 GW.

Zhruba čtvrtinou by se na růstu nové kapacity měly podílet nové vodní elektrárny. Zbývající část budou tvořit větrné a solární elektrárny, dodal Cahuzac.

Analytici podle agentury Reuters upozorňují, že vzhledem ke stagnaci poptávky po elektřině ve Francii a desetiletí nízkých cen by nemělo pro EDF smysl investovat výrazně do zvýšení kapacity výroby z obnovitelných zdrojů na domácím trhu. To by jen zhoršilo současný nadbytek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů