Čtvrtek, 25. dubna 2024

Památné stromy a jejich ochrana

Památné stromy a jejich ochrana

Ochrana památných stromů je v ČR zakotvena v zákoně o ochraně přírody a krajiny. Jako památné stromy lze vyhlásit jednotlivé dřeviny, skupiny, či celá stromořadí, mimořádně významné z různých hledisek (např. vysoký věk, mohutný a pozoruhodný vzrůst, historický význam, druhová výjimečnost, cenný regionální ekotyp daného druhu, aj.). Tyto památné stromy je zakázáno jakkoliv poškozovat, ničit a rušit v přirozeném vývoji. Každý památný strom má vyhlášené ochranné pásmo. To je buď stanoveno vyhlašovací dokumentací a nebo je častěji stanoveno přímo zákonem o rozsahu 10 násobku průměru kmene měřeného ve 130 cm nad zemí. Každý památný strom musí být ze zákona označen malým státním znakem.

Stromy jsou z hlediska stavby a struktury jejich těl skvělými architektonickými výtvory přírody. Základní funkcí stromové struktury je vynést ke světlu a umístit v prostoru co největší plochu asimilačních listových orgánů (listů, jehlic) a získat tak co nejvíc energie a stavebních látek pro růst a budování architektury dřevnatých částí dřeviny. Tato konstrukční strategie dovoluje stromům rozprostřít v prostoru mnohonásobně větší listovou plochu, než činí prostý průmět koruny.

Stáří a rozměry jednotlivých druhů stromů se velmi různí. Z našich stromů dosahují největšího stáří a mohutnosti duby a lípy. Věk nejstarších jedinců se pohybuje kolem 500-700 let, výjimečně mohou dosáhnout výšky až přes 40 m a obvodu přes 10 m.

ZDROJ:http://www.c-budejovice.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů