Čtvrtek, 28. března 2024

Nejlepší studentská aplikace informuje veřejnost o českých znečišťovatelích

Nejlepší studentská aplikace informuje veřejnost o českých znečišťovatelích

Webova aplikace Znecistovatele pod lupou se i se svym autorem Vojtechem Stankem umistila na ctvrtem miste letosniho rocniku souteze ,,Spolecne otevirame data", kterou organizuje Fond Otakara Motejla. Tato soutez si klade za cil prispet k rozvoji a zkvalitneni sluzeb pro obcany a zduraznit prinos a potencial otevrenych dat. Letos soutezilo 27 ruznorodych projektu. Aplikace Znecistovatele pod lupou, kterou provozuje Arnika, a ktera umoznuje obcanum ziskat informace o znecisteni toxickymi latkami v konkretnich lokalitach CR, vyslouzila svemu mlademu autorovi i specialni Cenu za nejlepsi studentskou aplikaci.

,,Cerstvy uspech i samotna aplikace jsou pro nas jednim z dalsich dulezitych milniku ve vice nez desetileti trvajicim usili o fungujici Integrovany registr znecistovani (IRZ) a jeho zpristupnovani verejnosti. Na jeho zaklade Arnika kazdorocne vytvari zebricky nejvetsich znecistovatelu v Ceske republice i jednotlivych krajich. Nyni si diky aplikaci Znecistovatele pod lupou muze kazdy sam lehce najit, jak je na tom prave jeho okoli," komentuje uspech aplikace Martina Blazkova z Arniky.

Jeji vznik Arnika iniciovala prave jako pomyslny darek desatemu vyroci IRZ. Aplikaci vytvoril nadany sedmnactilety stredoskolsky student Vojtech Stanek. S jeji pomoci si mohou lide sami vytvorit nejen zebricky nejvetsich znecistovatelu pro celou Ceskou republiku, jednotlive kraje, ale i pro libovolne zvoleny okruh sveho bydliste, a to za vsechny roky, po nez jsou data do IRZ ohlasovana, tedy od roku 2004 do roku 2014.

,,Tato aplikace predstavuje kvalitativni skok ve zpristupneni informaci z IRZ verejnosti a hodlame ji jeste doplnit o konkretni udaje o nejvetsich znecistovatelich," okomentoval pred casem zprovozneni internetove aplikace predseda Arniky Jindrich Petrlik.

,,Uspech v soutezi Spolecne otevirame data je pro Arniku velmi cenny. Prace s otevrenymi daty i zduraznovani prava na informace se vyrazne promita do nasi cinnosti. At uz jde o kauzy kolem uzemniho planovani, Integrovany registr znecistovani nebo nase mezinarodni projekty. Dekujeme Fondu Otakara Motejla za organizaci teto uzitecne souteze a Vojtechu Stankovi gratulujeme k oceneni za jeho skvele odvedenou praci," doplnuje kolegy mluvci Arniky Jan Vavra.

V letosnim roce Arnika zverejnila zebricky nejvetsich znecistovatelu podle dat v IRZ v ramci projektu ,,Znecistovatele pod lupou" podporeneho Ministerstvem zivotniho prostredi CR a ,,Obcane nahlas" podporeneho nadaci NROS. Vytvoreni internetove aplikace, ktera byla hlavni naplni prvniho ze jmenovanych projektu, a tvorbu zebricku take financne podporili individualni darci Arniky, kterym patri dik nejen nas, ale i novych uzivatelu webu http://www.znecistovatele.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů