Čtvrtek, 28. března 2024

Cena emisních povolenek bude nadále růst

Cena emisních povolenek bude nadále růst

Cena emisních povolenek, která se od léta pohybovala nad 8 eury za tunu, podle předpokladů ještě poroste. Aktuální cena je 8,6 euro a očekává se, že na konci roku bude atakovat hranici 9 eur. Dlouhodobá predikce ukazuje, že v roce 2030 mohou povolenky zdražit až na 35 euro. To je aktuální odhad horní hranice, jejíž vývoj závisí na cenách uhlí a plynu. Na konferenci 24. Emission Trading o emisních povolenkách to dnes uvedla Pavlína Novotná, obchodní ředitelka společnosti Virtuse Energy, která je největším tuzemským obchodníkem s emisními povolenkami a obchodníkem s elektřinou a plynem velkým firmám.

Po finálním schválení legislativních zásahů v Evropské unii ve formě tržní stabilizační rezervy (MSR), je cena povolenek tažena nahoru silnou poptávkou. Zabezpečují ji stabilní zajišťovací nákupy elektráren/tepláren a spekulativní chování průmyslových podniků, které aktuálně hromadí přebytky za účelem pokrytí budoucího deficitu nebo prodeje za vyšší cenu. ,,Během léta cena stoupala mimo jiné kvůli velmi horkému a suchému počasí. Teplý podzim s nadprůměrnými teplotami cenu ovlivňoval spíše negativně. Koncem listopadu se cena pohybovala jen 20 centů nad letním rekordem 8,45 euro za tunu. Poslední dlouhodobé předpovědi se překlánějí k mírné zimě s teplotami okolo 1 až 2 stupňů nad normálem. Nepředpokládáme proto větší růst ceny, než který odpovídá dlouhodobému trendu," dodává Anatoly Stolbov, hlavní analytik Virtuse Energy.

Kromě vyšších cen v roce 2015 oproti loňskému roku lze zmínit i pokles kolísavosti ceny. Volatilita díky legislativní jistotě konzistentně klesá a aktuálně se pohybuje na zlomku svých rekordních hodnot a zhruba poloviční úrovni roku 2014. V nejbližší budoucnosti Virtuse Energy předpokládá lehké povzbuzení trhu, a to koncem prosince během vypršení futures kontraktů dec15, v období února až dubna kvůli bezplatné alokaci, termínu odevzdání povolenek a publikaci ročních verifikovaných emisí.

,,Nedávné legislativní zásahy v EU ETS zaručují postupný přesun aktuálního přebytku do takzvané rezervy tržní stability. Proto v dlouhodobé predikci očekáváme, že ceny povolenek budou směřovat ke své stropové ceně, při které se ve výrobě elektřiny vyplatí emisně náročné uhlí nahrazovat čistším plynem," doplňuje Anatoly Stolbov.


Orientační dlouhodobý vývoj ceny

ceny

To, k jaké úrovni se bude cena EUA dlouhodobě přibližovat, zaleží na vývoji cen uhlí a plynu. Ty se aktuálně nacházejí v klesajícím trendu, další prostor pro pokles vidí Virtuse Energy větší pro plyn kvůli prognózovanému rapidnímu růstu břidlicové těžby a vyrovnání světových cen LNG. Oproti tomu, přechod z uhlí na plyn ve výrobě elektřiny a tepla budou tlačit přes poptávku na další pokles cen uhlí a růst cen plynu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů