Pátek, 29. března 2024

Čtvrtý den v Paříži: Konference přináší první výsledky, postup je ale pomalý

Čtvrtý den v Paříži: Konference přináší první výsledky, postup je ale pomalý

Vyjednavači na klimatické konferenci v Paříži ve čtvrtek představili aktualizovaný návrh budoucí dohody, který shrnuje dosavadní postup ve vyjednávání. Návrh smlouvy měl být hotový do konce víkendu, aby o něm mohli v příštím týdnu jednat ministři jednotlivých zemí úmluvy o ochraně klimatu.

K většímu pokroku zatím došlo v oblasti snižování emisí. Podle návrhu dohody by měly emise skleníkových plynů dosáhnout svého vrcholu co nejdříve, rychleji by emise měly snižovat průmyslové země a pomaleji rozvojové země. O jaké procento by měly emise poklesnout návrh nedefinuje, nicméně říká, že jako základ pro snížení emisí se bude brát období po roce 2000.

,,Česko se rádo chlubilo tím, jak snižuje emise, byl to ale spíš výsledek kolapsu těžkého průmyslu v devadesátých letech. Díky němu jsme získali i více než 20 miliard Kč za emisní povolenky. Pokud se bude snížení emisí počítat až od roku 2000, o tuto falešnou image přijdeme. O to více budeme muset podporovat rozvoj obnovitelných zdrojů a úspor energie." vysvětluje Hugo Charvát z Centra pro dopravu a energetiku.

Jedním z navrhovaných bodů je také dosáhnout nulových emisí skleníkových plynů v období 2060 - 2080. To je ambicióznější cíl, než na jakém se letos shodly země G8.

Dohoda také hovoří o spravedlivé distribuci tzv. Uhlíkového rozpočtu, tedy množství emisí skleníkových plynů, které lidstvo může vypustit, aniž by zásadně ohrozilo klimatický systém Země. Rozpočet by měl být rozdělen na principu historické spravedlnosti a umožnit rozvojovým zemím vypouštět emise skleníkových plynů více, než zemím rozvinutým, které již svůj rozpočet vyplýtvaly.

U zbývajících částí dohody podobný posun nenastal. Proto se vyjednavači v následujících dvou dnech musí více snažit hledat kompromisy. Proces pilování textu se musí výrazně zrychlit, což se neobejde bez politického řízení.

,,Klíčové je, aby ministři, kteří příští týden převezmou vyjednávání, dostali do ruky co možná nejjasnější text, s minimem kontroverzních a nepropracovaných částí. Jedině tak máme šanci, že bude dohoda uzavřena." dodává František Marčík z Glopolis, který jednání sleduje přímo v Paříži.

Aktuální návrh dohody nevyjasnil postup, jak zajistit, aby závazky jednotlivých zemích v součtu skutečně vedly k potřebnému snížení emisí a jak kontrolovat jejich naplňování. Jasnější není ani budoucí financování snižování emisí skleníkových plynů nebo adaptací v rozvojových zemích v rámci Zeleného klimatického fondu (GCF).

Velkým problémem zůstává způsob odškodnění za ztráty a škody způsobené změnou klimatu. Zatímco rozvinuté země G7 navrhují pojištění, nevládní organizace a rozvojové země argumentují, že pro dlouhodobé a pomalé změny jako je desertifikace nebo zaplavování pobřeží zvýšenou hladinou oceánů je pojištění nevhodné. Dohoda by proto měla nabídnout poškozeným komunitám možnost financovat jejich přestěhování a opravu nebo znovuvybudování infrastruktury. Dosavadní finanční mechanismy přitom počítají spíše s adaptací, tedy s preventivním přispůsobením, nikoli s náhradami škod.

Text nového návrhu zde: unfccc.int

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů