Čtvrtek, 25. dubna 2024

Arnika zveřejnila výsledky měření toxických látek v Labi a Bílině

MNOZSTVI TOXICKYCH LATEK V SEDIMENTECH Z LABE A BILINY DOSAHUJI AZ DVACETINASOBKU PRUMERNYCH HODNOT

Arnika zveřejnila výsledky měření toxických látek v Labi a Bílině

Ve vzorcich ricnich sedimentu, ktere odbornici na toxicke latky z Arniky odebrali na konci srpna z Labe, Biliny a Klisskeho potoka bylo nalezeno znacne mnozstvi latek razenych mezi tzv. perzistentni organicke latky. Ty mohou u cloveka zpusobovat vyvojove vady, vznik rakoviny, naruseni hormonalni cinnosti a dalsi vazne problemy. Ve vzorcich z Klisskeho potoka a Biliny se vyskytly predevsim vysoke hodnoty rakovinotvornych polycyklickych aromatickych uhlovodiku a dioxinu. Moznym, nikoli ale jistym, puvodcem tohoto znecisteni je chemicky podnik Spolchemie a stare ekologicke zateze v nem. Dvacetinasobek prumernych hodnot polychlorovanych bifenylu (PCB) byl zjisten az na soutoku Labe a Biliny, a proto tato kontaminace temer jiste nema zdroj na tomto pritoku Labe. Doklada to i zastoupeni jednotlivych kongeneru PCB v odebranych vzorcich sedimentu.

Arnika zverejnila studii vychazejici z analyzy vzorku ricnich sedimentu odebranych na konci leta. Vzhledem k tomu, ze byly v cervenci tohoto roku v Labi zjisteny vysoke koncentrace nebezpecnych a v soucasnosti velmi diskutovanych PCB, visel nad otazkou jejich puvodu a vyvoje tohoto problemu nejvetsi otaznik.

,,Prestoze na zaklade nasich vysledku nelze s jistotou urcit zdroj nedavneho zvyseni obsahu polychlorovanych bifenylu v Labi, muzeme temer jiste vyloucit, ze by pochazel z reky Biliny. To by potvrzovalo predbezne zavery Ceske inspekce zivotniho prostredi, podle kterych je nedavna epizoda zvysenych koncentraci v Labi zpusobena prohrabkou ricniho dna. Vysoke hodnoty lze v tomto pripade pricist na vrub predevsim neuvazenemu vyuzivani PCB v minulosti a jejich dlouhodobemu pretrvavani v ricnich sedimentech Labe," objasnuje autor studie Mgr. Vaclav Mach, PhD. z Arniky. Namerene hodnoty PCB v srpnovych vzorcich jsou uz take nizsi nez pri cervencove kulminaci. Jsou ale stale dvacetinasobne oproti prumernym hodnotam techto latek v sedimentech ceskych rek.

Dalsi nalezy toxickych latek uz se naopak vztahuji primo k rece Biline i Klisskemu potoku, ktery je jejim pritokem. Moznym zdrojem dioxinu a polyckylickych aromatickych uhlovodiku v Klisskem potoce je chemicky podnik Spolchemie, ktery se nachazi zhruba 200 metru nad zaustenim potoka do Biliny, kde na konci srpna probehly odbery sedimentu. Z namerenych dat to ale nelze urcit jednoznacne. ,,Kazdy gram sedimentu z Klisskeho potoka obsahuje tolik karcinogenniho benzo(a)pyrenu, kolik do sebe nasaje kurak po vykoureni zhruba jedne krabicky cigaret," prirovnava pro lepsi predstavu Vaclav Mach.

K zatezi Biliny polyaromatickymi uhlovodiky a dioxiny mohly prispet i stare ekologicke zateze ve Spolchemii anebo spalovna nebezpecnych odpadu v Trmicich. ,,Napriklad pri cisteni stare amalgamove elektrolyzy ve Spolchemii se dioxiny moc neresily. Stejne tak se moc neresili v sutinach vyhoreleho provozu epichlorhydrinu. To vse mohlo prispet k celkove zatezi Biliny temito latkami," upresnil RNDr. Jindrich Petrlik, vedouci programu Toxicke latka a odpady sdruzeni Arnika.

PCB a dioxiny jsou vysoce chemicky odolne latky, coz znamena, ze v temer ve vsech slozkach zivotniho prostredi pretrvavaji velmi dlouho. Vzhledem k jejich neblahemu vlivu na zdravi cloveka i jinych organizmu jsou procesy, pri kterych vznikaji, omezeny Stockholmskou umluvou.

Cilem naseho pruzkumu bylo predevsim prispet k monitoringu znecisteni perzistetnimi organickymi latkami ve vodnich tocich v okoli Usti nad Labem. Odbery vzorku a jejich testovani jsou soucasti projektu Voda ziva, kterym chce Arnika verejnost upozornit na dulezitost ochrany vody a na ni vazanych ekosystemu. Soucasti projektu je i monitoring znecisteni rek a take celonarodni soutez pro zakladni a stredni skoly. ,,Protoze je voda naprosto nezbytna pro zivot kazdeho z nas i dalsich generaci, chceme zvysit zajem o vodu, jeji vyznam a jeji kvalitu prostrednictvim souteze take u mladych lidi," dodava vedouci projektu Voda ziva Kamil Repes z decinske pobocky Arniky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů