Pátek, 29. března 2024

Konference COP21 přinese doporučení na celosvětové úrovni, čeští školáci radí místním organizacím

Konference COP21 přinese doporučení  na celosvětové úrovni, čeští školáci radí místním organizacím

Tento týden se v Paříži konáMezinárodní klimatická konference COP21, kde je společnost IKEA jedním z mluvčích.V Paříži chce především upozornit na fakt, že ochrana životního prostředí je záležitostí nás všech, auspořádala tak po celém světě řadu aktivit.V České republice se jedná o projekt Ekoaudity, na kterém IKEA spolupracovala se vzdělávacím centrem TEREZA.V rámci programu Ekoškola doprovodila mladé ,,ekoauditory" do čtyř vybraných organizací, kde studenti základních škol a jednoho gymnázia hodnotili úroveň jejich přístupu k životnímu prostředí. Všechny organizace získaly od školáků řadu doporučení a velmi pozitivní hodnocení, nadchlo je především zpracování odpadních materiálů, šetrné vytápění i velká snaha o minimalizaci odpadu jako takového.

IKEA globálně investuje do boje proti změně klimatu jednu miliardu eur. Z toho 600 milionů eur poputuje do energie z obnovitelných zdrojů a 400 milionů na rozvoj oblastí zasažených změnou klimatu.,,Téma ochrany životního prostředí se snažíme co nejvíce ovlivňovat také lokálně. Inspirujeme naše zákazníky, aby doma neplýtvali vodou a energií, nebo je vzděláváme, jak doma skladovat potraviny, aby se předešlo jejich vyhazování. Snižujeme energetickou náročnost našich obchodních domů a více než 95 % odpadu posíláme na recyklaci či energetické zhodnocení," vysvětluje Vladimír Víšek, manažer pro udržitelný rozvoj ve společnosti IKEA.

Lokální aktivitou podporující udržitelný rozvoj české společnosti jsou Ekoaudity. Ty prováděli žáci zapojení do mezinárodního programu Ekoškola, díky kterému získali zkušenosti pro uskutečnění auditu nejen ve školách, ale i v dalších organizacích.Vybrané instituce na den otevřely své veřejné i neveřejné prostory a nechaly mladé ,,ekoauditory"zhodnotit jejich počínání v oblasti trvale udržitelného rozvoje.

Ekoaudity se konaly v IKEA Zličín, na Ministerstvu průmyslu a obchodu, na velvyslanectví Švédska a v Impact HUB Praha. Žáci pomocí dotazníků hodnotili, jak jsou na tom daná místa s tříděním odpadu, úsporou energií, využíváním sezónních potravin nebo například dostupností městské hromadné dopravy. Všechny instituce dostaly pozitivní hodnocení, doporučení, kde přidat, a především certifikát. Nejzajímavější poznatky děti shrnuly níže:

Kohoutková voda pro všechny

V IKEA na Zličíně hodnotili auditoři velmi pozitivně fakt, že všechny nápojové automaty jsou napojeny na vodovodní síť, nebo práci s odpadem - až 95% odpadu z poškozeného nábytku je znovu využito.,,Po celém obchodním domě i v kancelářích je opravdu hodně různých košů na tříděný odpad," oceňuje Filip Luňáček z pražské Základní školy Kunratice. Samozřejmostí je i regulace topení v kancelářích. Mezi benefity změstnanců IKEA patří také možnost nechat si uhradit roční jízdné na MHD, která je dostupná v těsné blízkosti obchodního domu, nemusí tedydo práce jezdit auty.

Okna na Ministerstvo průmyslu a obchodu jsou opatřena magnetickými čidly

,,Překvapilo mě, že ministerstvo má dokonce vlastní lisna papír," říká Jakub Ulrych ze Základní školy Ratibořická v Horních Počernicích. Proti plýtvání teplem mají na oknech magnetická čidla, která automaticky vypínají topení v okamžiku, kdy se okno otevře, myčku aut s vnitřním okruhem, elektromobil v garáži a perlátory (šetřiče vody) na většině vodovodních baterií. Na ministerstvu pracuje přes 500 lidí a jen asi 5% z nich jezdí do práce autem, nechybí zde tedy ani stojany na kola.

Na velvyslanectvíŠvédska si pěstují bylinky, mají i vlastní úl

K ambasádě patří zahrada s nádherným výhledem na Prahu, kde pěstují bylinky, a mají dokonce vlastní včely a úl. Mezi další pozitiva velvyslanectví řadí Karolína Chvojková z GymnáziaNa Vítězné pláni také běžné využívání MHD: ,,Zaměstnanci, ale také diplomati, pokud to jde, využívají městskou hromadnou dopravu. Sám řidič jezdí do práce na kole."Mimo to podporují různé ekologické aktivity, v zahradě měli například vystavená díla z recyklovanýchmateriálů, na sociálních sítích zase upozorňovali prostřednictvím soutěže na tající ledovce.

HUB nejen v Praze, ale kdekoli na světě

Impact HUB Praha je koncept sdílených kanceláří a zasedacích místností ve více než 80 zemích. Využívají zde ekologické mycí prostředky a snaží se vytvořit koncept, kde se nebude plýtvat, a naopak chtějí inspirovat k co největší minimalizaci odpadu. A co říká o HUBu jedna z ekoauditorek Gabriela Moslerová?,,Tady třídí ostošest. Nejen klasicky, jak to zná většina z nás, ale mají dokonce lis na plechovky a plastové lahve nebokontejner na bioodpad."

,,Velmi oceňujeme, že všechny čtyři organizace se neváhaly zapojit do projektu Ekoaudity a dovolily našim zvídavým a pozorným auditorům nahlédnout pod pokličku jejich každodenního provozu. Potěšilo nás také nadšení, s jakým zástupci organizací přijímali od dětí návrhy na zlepšení," hodnotí Ekoaudity Kateřina Šustková ze vzdělávacího centra TEREZA.

,,Věříme, že děti jsou ti, kteří budou v budoucnosti ovlivňovat způsob, jakým žijeme, a proto jsme rádi, že jsme je mohli zapojit do tohoto zajímavého projektu," uzavírá Vladimír Víšek, manažer pro udržitelný rozvoj ve společnosti IKEA.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů