Úterý, 19. března 2024

Češi nejčastěji vyhazují pečivo, nejméně maso a uzeniny. Nejvíce plýtvají jídlem mladí Pražané

Celá třetina Čechů vyhazuje jídlo a přiznává, ževyhazuje minimálně několikrát do měsíce i potraviny, které nebyly vůbec použity.

Češi nejčastěji vyhazují pečivo, nejméně maso a uzeniny. Nejvíce plýtvají jídlem mladí Pražané

Špatné uchovávání přebytků z vaření, nedostatečná kontrola data spotřeby, příliš velké nákupy a zkažené potraviny, které se nestihnou spotřebovat. To jsou důvody, proč končí nakoupené a nevyužité jídlo v odpadcích. Nejčastěji takto vyhazují pečivo (40%), následují zelenina (22 %) a ovoce (18%), mléčné výrobky (17 %), nejméně respondentů vyhazuje uzeniny (12%) a maso (3%).

Společnost IKEA provedlave spolupráci s iniciativou Zachraň jídlo v září průzkum a nyní vám přináší jeho výsledky a také tipy, jak potraviny uchovávat a prodloužit tak jejich trvanlivost.

,,Tématu úsporné a šetrné domácnosti se věnujeme již dlouhodobě. Chceme našezákazníky inspirovat a ukázat jim cesty, jak snižovat spotřebu energie, jak méně plýtvat zdroji i svými penězi a takéjak omezit produkci odpadu,"vysvětluje Vladimír Víšek, manažer pro udržitelný rozvoj ve společnosti IKEA.

Nejvíce plýtvají singles žijící ve velkých městech

Celých 98% respondentů deklaruje, že se snaží neplýtvat potravinami, avšak když dojde na lámání chleba, 31% ze stejné skupiny lidí přiznává, že zbytky jídla vyhazují. Z výsledků průzkumu vyplývá, že nejčastěji vyhazují jídlo lidé od 18 do 29 let s vyšším měsíčním příjmem (32 000 Kč a více) žijící ve městech s více než 100 000 obyvateli. Důvody plýtvání? Nemají přehled o tom, jak potraviny správně uchovávat, aby se nekazily rychleji, nemají na to čas nebo je jim to prostě jedno.

potraviny

Náš tip:Spěcháte a nestíháte si udělat klasický seznam? Stačí si vyfotit obsah chladničky nebo spíže před odchodem z domu. Tak budete mít vždy přehled.

Češi nevědí, jak správně potraviny uchovávat

,,Z výzkumu vyplynulo, že pouze 21 % všech dotazovaných je přesvědčeno, že ví dobře, jak potraviny uchovávat. Ostatní majío správném uchovávání málo informací," uvádí Vladimír Víšek. Například vůbec netuší, že maso by se mělo před uskladněním vložit do vhodné krabičky, aby svou šťávou nemohlo kontaminovat další potraviny. Přinášíme několik tipů, jak vyzrát na kažení a v boji s plýtváním zvítězit.

Naše tipy

Okurky, rajčata a exotické ovoce do chladničky vůbec nepatří. Věděli jste to? Ostatní ovoce a zeleninu tam naopak dejte, jen ji rozdělte do plastových, skleněných či igelitových obalů. To zpomalí přirozený proces jejího stárnutí.

Nedozrálé banány či rajčata dejte k ovoci, které obsahuje vysoké procento etylenu, jako jsou např. jablka nebo hrušky, rychleji díky tomu dozrají.

Syrové maso a ryby by se měly v chladničce skladovat zvlášť, aby nedošlo ke kontaktu s ostatními potravinami, zvláště pak s mléčnými produkty. Mohlo by dojít k tzv. křížové kontaminaci bakteriemi.

Mrkev zhořkne, když se bude skladovat vedle ovoce s vysokým podílem etylenu, jako jsou např. jablka, hrušky, švestky.

Chléb je nejlepší zabalit do čisté utěrky a vložit do chlebníku. Pokud má vydržet déle, vložte k němu rozkrojené jablko nebo oloupaný brambor.

Vejce vložte špičkou dolů na místo jim určené. Zamezíte šíření mikroorganismů z jejich původní krabičky.

Čerstvé bylinky nedávejte do vody, ale vložte je v perforovaném sáčku do přihrádky na zeleninu. Pokud víte, že je nepotřebujete, natrhejte je a zamrazte v krabičce, budou se vám vždy hodit.

Mladí lidé začínají využívat i odpadní části potravin

Co jsou to vlastně odpadní části potravin? Mohou to být slupky z kořenové zeleniny, kterou jste použili do vývaru, slupky od brambor nebo mrkvová nať. Celkem 26% respondentů o možnostidalšího využití takových potravin ví a v současnosti z nich někdy vaří, nejčastěji věková skupina 18 až 29 let. Zbylých 74% českých domácností buď raději volí při přípravě jídel ,,normální" suroviny, nebo o této možností neví vůbec a ani je to nikdy nenapadlo.

Náš recept:Pokud vám listy salátu a bylinek zvadnou a vy se je chystáte vyhodit, zastavte se na chvilku a zkuste si připravit sekaný hlávkový salát.

Recept na přípravu (4-6 porcí)

- 200 g očištěných listů salátu a bylinek

- 50 g oloupané červené cibule

- 2 stroužky česneku

- 5 g zelené chilli papričky se semínky (např. jalape?o)

- 2 lžíce zastudena lisovaného olivového oleje

- 1 lžíce balzamikového nebo běžného kvasného jablečného octa

- Mořská sůl

Vše nasekejte ařádně promíchejte. Dochuťte olejem, octem a dosolte. Salát nechte před podáváním 10 minut odstát, aby se chuť jednotlivých ingrediencí propojila.

Nedokonalé potraviny

Jedním ožehavým tématem v oblasti plýtvání potravin je využití nedokonalých potravin. Co si pod pojmem nedokonalé potraviny můžeme představit? ,,Jedná se o potraviny, které neodpovídají velikostí, tvarem nebo barvou daným standardům. Z rozhovorů se zemědělci víme, že například květák nesmí mít průměr hlávky méně než 15 cm a musí mít alespoň jeden kilogram. Tyto produkty jsou ale jinak chuťově a výživově naprosto stejné jako jejich dokonalí sourozenci," vysvětluje Adam Podhola z iniciativy Zachraň jídlo.

Na vzhledu potravin nezáleží, obří jablko i menší brokolice jsou stejně výživné

Zjišťovali jsme postoj spotřebitelů k nedokonalým potravinám a zeptali se, jestli by si nedokonalou zeleninu nebo ovoce v obchodech koupili. Aktuálně by celých 81 % dotázaných sáhlo radějipo dokonalejší zelenině a ovoci. Z toho 64 % pouze proto, že se podle jejich názoru takové suroviny lépe čistí a krájí. Jediným lákadlem tak pro Čechy u takovýchto potravin zůstává sleva. A ta by měla být podle aktuálního výzkumu průměrně až 32 %. ,,Tyto výsledky vnímáme jako obrovskou výzvu a prostor pro motivacičeských spotřebitelů k zájmu o nedokonalé potraviny,"shodují se Adam Podhola a Vladimír Víšek.

Tip od Zachraň jídlo

Malé brambory je možné opéci ve slupce v troubě jako vynikající přílohu, z měkkých rajčat můžete připravitvýbornou omáčku nebo kečup, z hnědých banánů lze umíchatosvěžující koktejl, z přerostlé kedlubny kedlubnové zelí a malé cibulky chutnají výborně zapečenépod masem.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů