Sobota, 20. dubna 2024

Jihomoravský kraj spouští dotace na výměnu kotlů, dá 80 milionů

 Jihomoravský kraj spouští dotace na výměnu kotlů, dá 80 milionů

Jihomoravský kraj bude od 18. ledna registrovat žádosti obyvatel o dotaci na výměnu starých kotlů na pevná paliva za ekologičtější zdroje. Podle hejtmana Michala Haška (ČSSD) kraj ukončí příjem žádostí 30. dubna. Jihomoravský kraj v první výzvě rozdělí 80 milionů korun. Od ministerstva životního prostředí dostal skoro 136 milionů, které rozdělí ve dvou výzvách.

Hašek dnes po schválení radou podepsal krajskou výzvu a dotační program. "Žádosti začneme registrovat 18. ledna v 10:00 dopoledne a příjem ukončíme 30. dubna o půlnoci případně dříve, pokud dojde k vyčerpání alokace," uvedl Hašek.

Zájemci už v pátek najdou všechny podrobnosti k projektu na webu kraje. V lednu jsou také v plánu informační semináře, uskuteční se například v Boskovicích, Břeclavi, Kyjově, Tišnově nebo Šlapanicích.

Výzva pomůže lidem řešit situaci v jejich rodinných domech a snížit emise z lokálního vytápění domácností. Zájemci mohou starý kotel na pevná paliva vyměnit za novější typy, ale také za plynové kondenzační kotle, tepelná čerpadla nebo mohou nainstalovat solárně-termické soustavy pro přitápění nebo přípravu teplé vody. Lidé mohou dosáhnout na podporu mezi 70 až 85 procenty, zbytek zaplatí sami. Maximální dotace je však 127.500 korun.

Ministerstvo rozdělí krajům v novém programovém období ve třech výzvách devět miliard korun na nové kotle. Pro současnou první výzvu uvolnilo tři miliardy. Ve všech třech výzvách může Jihomoravský kraj získat až 400 milionů. V té první by měli lidé v kraji za téměř 136 milionů korun vyměnit do roku 2018 minimálně 900 kotlů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů