Čtvrtek, 25. dubna 2024

Příští rok zmizí skládka shořelých pneumatik v Boru u Skutče

Příští rok zmizí skládka shořelých pneumatik v Boru u Skutče

Pardubický kraj chce na jaře začít odstraňovat rozsáhlou skládku shořelých pneumatik v Boru u Skutče, k níž se nikdo nehlásí. Práce by měly začít v březnu a skončit za půl roku. Bezprostřední ohrožení životního prostředí podle analýzy rizik nehrozí, sdělil ČTK vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu Josef Hejduk.

"Podle ústního sdělení starosty obce nebyla z dosavadních zjištění prokázána kontaminace podzemních vod," uvedl Hejduk.

V Boru u Skutče shořela v roce 2011 skládka pneumatik a gumového těsnění. Oba majitelé skládky zkrachovali a nezaplatili pokuty udělené Českou inspekcí životního prostředí. Zůstalo po nich téměř 3000 tun odpadu.

Na jeho odstranění hejtmanství získalo od Státního fondu životního prostředí dotaci z programu na odstranění černých skládek či akutních havarijních stavů nelegálních skladů odpadů. Z celkových nákladů asi 24 milionů korun stát uhradí 67,5 procenta.

Stejný program přispěl i na likvidaci dalšího znečištění v regionu. Pardubický kraj v prosinci dokončil nejnaléhavější část sanace areálu bývalé společnosti Vitka Brněnec zhruba za milion korun. Během dvou dnů bylo odstraněno na 30 tun nebezpečných odpadů, které se nacházely v nezabezpečeném průmyslovém závodě. Dosáhnout toho, aby majitel Vitky, společnost Bustrex, odpady odvezla, se nedařilo, firma je v likvidaci. Celkovou sanaci bude muset zřejmě zajistit stát.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů