Pátek, 29. března 2024

Praha 8 podala trestní oznámení na bývalé vedení kvůli odpadům

Praha 8 podala trestní oznámení na bývalé vedení kvůli odpadům

Současné vedení Prahy 8 podalo trestní oznámení na bývalé vedení radnice. Podezřívá ho z trestného činu v souvislosti ze zakázkou na sběr psích exkrementů a vyvážení košů. ČTK to dnes sdělila mluvčí Prahy 8 Anna Patočková. Podle ní radnici vznikla škoda necelé tři miliony korun. Podle úřadu vzniklo podezření z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Praha 8 rovněž podala žalobu na dodavatele, který se podle ní neodůvodněně obohatil. Vyjádření bývalého vedení ČTK shání.

"Na základě kontroly dokumentů, která proběhla v rámci ukončení smluvního vztahu s bývalým dodavatelem služeb spočívajících ve sběru psích exkrementů a vyvážení košů na psí exkrementy, bylo zjištěno, že Praha 8 hradila za poskytované služby sumy, které prokazatelně neodpovídaly poskytovanému plnění," uvedla mluvčí.

Kauza se týká roku 2013. Tehdy radnice nahradila smluvně dojednané papírové sáčky plastovými, a to beze změny smlouvy s dodavatelem. Praha 8 však nadále hradila dodavateli cenu, která odpovídala papírovým sáčkům uvedeným v uzavřené smlouvě - papírový sáček vyjde na 1,21 koruny, plastový na zhruba 0,21 koruny. Městské části tak podle radnice vznikla škoda asi 1,82 milionu korun.

Škoda za dalších 1,1 milionu korun podle radnice vznikla, když dodavatel údajně účtoval městské části od listopadu 2011 do srpna 2015 vyšší částku za kompletní obsluhu odpadkových košů, než jaká byla ujednána ve smlouvě.

Současné vedení Prahy 8 navíc podalo také žalobu na vydání bezdůvodného obohacení a městská část se bude snažit získat zpět svá majetková práva u soudu.

V současné době jsou na stojanech občanům k dispozici oba druhy sáčků na psí exkrementy, odpadkové koše jsou vysypávány každý pracovní den a sáčky měněny dvakrát týdně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů