Úterý, 19. března 2024

Pražská záchranná stanice vloni ošetřila rekordní počet živočichů

Pražská záchranná stanice vloni ošetřila rekordní počet živočichů

Pražská záchranná stanice vloni ošetřila přes 3000 zraněných a handicapovaných živočichů, o 400 více než v roce 2014. Je to rekordní počet, nejvyšší od začátku fungování stanice v roce 2012. ČTK to dnes sdělila mluvčí pražských lesů Petra Fišerová. Hlavní město Praha v budoucnu chystá výstavbu nové záchranné stanice za desítky milionů korun.

Mezi nejčastější pacienty jinonické stanice patří ježci, zajíci, poštolky, kosi, rorýsi nebo netopýři. Stejně jako v jiných letech tvoří velkou skupinu zraněných zvířat labutě, jejichž největším nepřítelem jsou tramvajové troleje na pražských mostech. Ošetření vloni potřebovali i sovy, třeba sýc rousný, puštík obecný nebo kalous ušatý, i dravci včetně poštolek, motáka nebo krahujce. "Ošetřovatelé si poradili i se třemi jezevci, sedmi ledňáčky říčními, s ropuchou zelenou a skoro padesátkou veverek a podobným počtem kavek," doplnila mluvčí.

Záchranná stanice funguje nonstop a ošetřovatelé několikrát denně vyjíždějí k případům po celé Praze. "Zázemí záchranné stanice, která sídlí na okraji Jinonic v blízkosti Prokopského údolí, je však ve velmi špatném a dlouhodobě neudržitelném stavu," vysvětlila mluvčí. V nadcházejících letech by proto v areálu mělo vzniknout moderní léčebné zařízení odpovídající evropským standardům v péči o volně žijící živočichy. Počítá se i s ekoncentrem. Dokončena je projektová studie.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů