Čtvrtek, 28. března 2024

Severozápad chce dalších pět miliard Kč na ekologické zátěže

 Severozápad chce dalších pět miliard Kč na ekologické zátěže

Hospodářská a sociální rada Ústeckého kraje chce po vládě dalších více než pět miliard korun na odstranění starých ekologických zátěží v Ústeckém a Karlovarském kraji. Peníze mají vyřešit problém se sesuvy půdy, vzlínáním důlních vod nebo zaplatit náklady na rozvoj infrastruktury jezer u Mostu a Ústí nad Labem. ČTK to dnes řekla předsedkyně rady Gabriela Nekolová.

Z patnácti takzvaných ekomiliard pro region zbývá vyčerpat 2,4 miliardy korun. "Projekty jsou již vybrané," uvedla Nekolová. Problém je podle ní v tom, že se zpomalil proces vyhlašování nových veřejných zakázek ze strany ministerstva financí. "Je k dispozici celá řada připravených projektových dokumentací, která zastarává," zmínila.

Částku 5,3 miliardy korun hospodářská rada odhadla. "Některé projekty už posoudila meziresortní komise, jiné se připravují. Nejde o to uspokojit žadatele, ale vyřešit problém," zdůraznila ředitelka.

Za už rozdělených 12,6 miliardy je připraveno území pro hipodrom a polygon v Mostě, cyklostezky, stezky pro bruslaře a cesty pro pěší ve sportovně rekreačním areálu vodní nádrže Matylda. Peníze použili stavbaři na přípravu území a stavbu silničního obchvatu Sokolova. Pro Ústecký kraj bylo z 15 ekomiliard určeno deset, pro Karlovarský zbylých pět miliard korun.

Pokud kraje další peníze dostanou, mohly by je společnosti využít třeba na revitalizaci Mračného potoka, řeky Bíliny od Chánova po Jiřetín, Modlanského potoka nebo vyřešení sesuvů v Dubí. "Mezi priority patří jezera v Mostě a Ústí a jejich napojení na infrastrukturu a další související projekty. Náklady se pohybují v řádech stovek milionů korun," uvedla ředitelka.

S premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) už Nekolová jednala. "Premiér přislíbil, že problematiku projedná s ministerstvem průmyslu a obchodu," uvedla ředitelka Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů