Pátek, 29. března 2024

Kapacita větrných elektráren v Německu loni pokračovala v růstu

 Kapacita větrných elektráren v Německu loni pokračovala v růstu

Nově instalovaná kapacita větrných elektráren v pevninské části Německa loni dosáhla 3536 megawattů (MW). Zaostala tak za rekordem z roku 2014, kdy činila 4386 MW, je však druhá nejvyšší v historii. Ve společné zprávě to oznámily strojírenský svaz VDMA a svaz větrné energie BWE.

Dlouhodobým cílem německé vlády je zvyšovat kapacitu výroby elektřiny z větru o 2500 MW ročně. Výstavba nových větrných elektráren je součástí plánu, který předpokládá, že Německo přejde od produkce energie z jádra a fosilních paliv k produkci z obnovitelných zdrojů.

Celková instalovaná kapacita větrných elektráren se loni zvýšila o 9,3 procenta na 41.652 MW. Celkem větrné elektrárny loni vyrobily 78 terawatthodin (TWh) elektrické energie, což stačí pro zhruba 20 milionů domácností. Zároveň je to objem, který pokrývá 12 procent celkové spotřeby elektřiny v Německu.

Tyto výsledky se ale každým rokem mohou výrazně měnit. Kapacita větrných elektráren je totiž kvůli přírodním podmínkám ročně využita v průměru z jedné čtvrtiny až jedné třetiny. Konvenční tepelné elektrárny mohou vyrábět elektřinu bez přerušení.

Údaje nezahrnují větrné elektrárny na moři. Nově instalovaná kapacita těchto větrných elektráren loni dosáhla 2282 MW, celková kapacita tak na konci loňského roku činila 3300 MW, uvedla agentura Reuters. Výstavba větrných elektráren na moři je pomalejší, neboť je technicky složitější a nákladnější.

Větrné elektrárny na moři loni vyrobily osm TWh elektřiny, což odpovídá spotřebě dvou milionů domácností. Na celkové produkci elektřiny v Německu však měly podíl jen 1,4 procenta.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů