Pátek, 29. března 2024

V Milovicích má vzniknout turistická a rekreační oblast

V Milovicích má vzniknout turistická a rekreační oblast

Z části bývalého vojenského prostoru v Milovicích na Nymbursku by měla vzniknout rekreační a turistická oblast s cyklostezkami a rozhlednou. Ochránci přírody by chtěli území nechat vyhlásit národní přírodní památkou, informovala dnes ČTK Helena Frintová ze středočeského krajského úřadu. V další části území vznikne průmyslová zóna.

Bývalý vojenský prostor v Milovicích na Nymbursku je největším brownfieldem v Česku. Ochránci přírody tam už dovezli stáda divokých koní, zubrů a praturů, aby spásali agresivní trávy a pomohli tak zachovávat vzácné přírodní druhy, například byliny a hmyz. "Naším cílem je, aby území o rozloze přes 1900 hektarů, které je evropsky významnou lokalitou zařazenou do sítě Natura 2000, bylo vyhlášeno za národní přírodní památku," uvedl Ladislav Pořízek z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

V další části bývalého vojenského prostoru se od roku 2014 demolují staré panelové domy a hangáry, které tam zůstaly po odchodu sovětských vojsk. Podle středočeského hejtmana Miloše Petery (ČSSD) zastupitelstvo kraje v nejbližší době rozhodne o tom, jak bude úřad s pozemky nakládat. "Počítáme také se vznikem zvláštní průmyslové zóny na území u letiště. Chceme samozřejmě v nějaké formě zachovat ke svému účelu i milovické letiště. Rozhodně ale ne jako cargo letiště či mezinárodní letiště," uvedl hejtman. Demolice má na starost firma firma RP Mladá, jež má pozemek od kraje na 25 let v pronájmu. Kraj jí dal lhůtu přibližně do konce února na to, aby demolice řádně dokončila, jinak bude uvažovat o vypovězení smlouvy. Firma se ale hájí tím, že podle smlouvy má na dokončení prací ještě tři roky.

Petera uvedl, že krajský úřad podporuje také napojení budoucí průmyslové zóny na dálnici D10 a vybudování takzvané Všejanské spojky, což je propojení železnice z Prahy na Mladou Boleslav přes Milovice. Aby se železnice propojila, musel by se mezi Milovicemi a Čachovicemi postavit asi osmikilometrový úsek železnice.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů