Úterý, 19. března 2024

Jurečka: Používání palmového oleje je etický problém

 Jurečka: Používání palmového oleje je etický problém

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) nevidí zdravotní problém v konzumaci palmového oleje. Používání palmového oleje ale považuje za etický problém kvůli ničení deštných pralesů. Ministr to dnes řekl na tiskové konferenci. V poslední době se objevily kampaně za bojkot výrobků s palmovým olejem, někteří výrobci od jeho používání ustupují.

Používání palmového oleje je světovým tématem. Například francouzská ministryně životního prostředí Ségol?ne Royalová loni vyzvala spotřebitele k bojkotu čokoládové pomazánky Nutella. "Přestaňte jíst Nutellu, zachraňte planetu," řekla Royalová v televizní debatě. Používání palmového oleje podle ní vyvíjí tlak na přeměnu tropických lesů na palmové plantáže a způsobilo už rozsáhlé odlesnění například v Indonésii či Malajsii. Potravinářské firmy musí značit výrobky s palmovým olejem od roku 2014.

Do Česka se loni dovezlo 16.000 tun palmového oleje. Podle ministra se palmový olej objevuje hlavně v margarínech. "Používá se nejenom v potravinářství, ale i v kosmetice a pro výrobu biopaliv," dodala ředitelka ministerského odboru bezpečnosti potravin Jitka Götzová.

Podle ní všichni velcí výrobci v Česku používají palmový olej z produkce, která je certifikovaná. Tedy jde o olej, který nesmí pocházet z původních pralesních oblastí nebo oblastí s vysokou chráněnou hodnotou.

Někteří výrobci od palmového oleje přecházejí k jiným rostlinným olejům. Například společnost Alika, která prodává pražené oříšky, uvedla, že chce přejít na řepkový nebo slunečnicový.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů