zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Zjištěných případů pytláctví loni mírně ubylo

13.02.2016
Příroda
Les
 Zjištěných případů pytláctví loni mírně ubylo

Zjištěných případů pytláctví loni ubylo, policie evidovala 84 případů proti předloňským 94. Podle policejních statistik bylo loni objasněno 17 případů a policie stíhala 23 lidí. Pytláci podle policie způsobili více než dvoumilionovou škodu. Problém je ale podle předsedy Českomoravské myslivecké jednoty Jiřího Janoty daleko větší a většina pytláků zůstává neodhalená.

Lovci podle Janoty používají zařízení pro noční vidění a zvěř střílí i z automobilů. Ministerstvo zemědělství připravuje novelu mysliveckého zákona, ve které chce zvýšit postih za neoprávněný lov zvěře. "Připravovaná novela zákona o myslivosti aktualizuje i znění paragrafu o přestupcích, kde je postih za neoprávněný lov zvěře zvýšen. Částka zatím není definitivně stanovena," řekl ČTK mluvčí ministerstva Hynek Jordán.

Nyní je možné pytláky stíhat podle přestupkového zákona, za neoprávněný lov zvěře hrozí pokuta 8000 korun. Při větší škodě jde o trestný čin, kde hrozí až pět let vězení. Novelu chce ministerstvo vládě předložit v březnu.

"Podle nám dostupných informací je nejčastějším zájmem nelegálního lovu spárkatá zvěř. Toto zjištění však může být ovlivněno skutečností, že případ odhalení nelegálního lovu tzv. 'drobné zvěře' jako jsou zajíci, bažanti, či divoké kachny, se pro velikost zvěře i napáchané škody hůře zjišťuje, a tedy i hlásí a prokazuje," dodal mluvčí.

Veterináři loni provedli 217 kontrol zvěřiny v restauracích a v 65 případech zjistili závadu. V polovině pochybení šlo právě o problém s původem masa. "Provozovatel restaurace či jídelny nedoložil doklad o původu zvěřiny, chyběla zákonem požadovaná plomba či průvodní lístek," řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

To by podle něj mohlo ukazovat na pytláky. "V praxi se však nejčastěji dodatečným šetřením zjistí, že provozovatel koupil zvěřinu od lovce, který dotyčný kus legálně zastřelil a coby člen poté odkoupil od mysliveckého sdružení. Následně však zvěřinu prodal do restaurace, což se nesmí," dodal Pejchal. Podle něj by mohl mít zvíře jen pro vlastní spotřebu.

Jan Drahorád

Zdroj: ČTK

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
14
12. 2018
14.12.2018 - Seminář, školení
on-line seminář
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí