Pátek, 29. března 2024

Členové ICAO se dohodli na standardech pro emise u letadel

 Členové ICAO se dohodli na standardech pro emise u letadel

Odborníci z leteckého průmyslu z celého světa se dohodli na standardech pro emise oxidu uhličitého u letadel. Normy se budou vztahovat na výrobu nových modelů letadel i těch, které se v současnosti vyrábějí. Uvedla to Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO).

Ekologické skupiny nové standardy kritizují. Podle nich nejsou dostatečně přísné, aby významně snížily znečištění nebo zpomalily změny klimatu.

Standardy odsouhlasené po šesti letech jednání musí ještě schválit řídící orgán ICAO. Poté se stanou povinné pro národní letecké úřady po celém světě.

Podle návrhu všechny zcela nové modely letadel od roku 2020 budou muset mít nižší emise o 36 procent. V případě současných výrobních programů letadel budou nové normy zaváděny od roku 2023. Letadla, která nebudou v souladu s normami, by se měla přestat úplně vyrábět v roce 2028. Nové normy se nebudou týkat letadel, která jsou již v provozu.

Podle ekologů má letecký průmysl na globálních emisí skleníkových plynů podíl zhruba pět procent. Podle ICAO jsou to v současnosti necelá dvě procenta. Tento podíl by však měl růst, spolu se zájmem o leteckou přepravu, naspaly agentury AP a Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů