Úterý, 19. března 2024

Svoboda zvířat spustila petici za zákaz chovu a využívání volně žijících zvířat v cirkusech

Svoboda zvířat spustila petici za zákaz chovu a využívání volně žijících zvířat v cirkusech

Organizace Svoboda zvířat spustila petici za zákaz chovu a využívání volně žijících ("divokých") zvířat v českých cirkusech. Chce tak v rámci kampaně Cirkusy bez zvířat, kterou už vede několik let, požádat veřejnost, aby podpořila změnu zákona na ochranu zvířat. Ta by měla vést k zákazu chovu a drezury těch druhů zvířat, která trpí v cirkusech nejvíce.

"Zvířata v cirkusech se nikdy nebudou mít tak dobře jako v přírodě ve svých přirozených podmínkách," říká předsedkyně Svobody zvířat Lucie Moravcová, a pokračuje: "Malé klece a stísněné prostředí jim způsobují psychické poruchy, které se projevují například agresivitou nebo stereotypním chováním. Kvůli mobilitě cirkusů ani není možné měnit podmínky pro zvířata k lepšímu."

Podle průzkumu CVVM z listopadu 2015 nadpoloviční většina českých občanů (51 %) vyjádřila nesouhlas s chovem a drezúrou volně žijících ("divokých") zvířat v cirkusech. Příznivci zákazu se pro něj přidávají také ve virtuální kampani prostřednictvím fotografií na webové stránce.

"Chceme zahájit diskusi o životních podmínkách volně žijících zvířat
v cirkusech. Je to problém, ke kterému by vyspělá společnost v 21. století měla zaujmout odmítavý postoj," říká místopředsedkyně Svobody zvířat Barbora Bartušková Večlová a dodává: "Nepotřebujeme ponižování zvířat na produkt zábavy a odmítáme jejich výcho! vný či snad ochranářský význam."

Více informací najdete na www.cirkusybezzvirat.cz nebo na www.svobodazvirat.cz.

Petice za zákaz chovu a využívání volně žijících zvířat v cirkusech v ČR je ke stažení na https://svobodazvirat.box.com/petice-cirkusy-sz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů