Čtvrtek, 28. března 2024

ČEZ chce ztrojnásobit výkon obnovitelných zdrojů na 2400 MW

ČEZ chce ztrojnásobit výkon obnovitelných zdrojů na 2400 MW

Energetická společnost ČEZ plánuje v následujících osmi letech ztrojnásobit kapacitu svých obnovitelných zdrojů. Jejich instalovaný výkon by tak měl vzrůst z nynějších 800 na 2400 megawattů. Firma se při tom chce nově zaměřit na nákup a výstavbu elektráren v Německu, Francii, Británii a Polsku. Napsal to dnes deník E15, kterému to řekl ředitel divize nová energetika ČEZ Tomáš Pleskač.

Nyní ČEZ provozuje solární, větrné, malé vodní a bioplynové elektrárny v Česku, Polsku, Bulharsku a Rumunsku. Nárůst kapacity obnovitelných zdrojů o 1600 megawattů odpovídá výkonu tří bloků jaderné elektrárny Dukovany.

ČEZ nyní připravuje 15 větrných elektráren v Polsku, do konce letoška chce mít u nejméně tří z nich potřebná stavební povolení. Podle Pleskače firma také zvažuje, že by se podílela na projektech mořských větrných elektráren v Německu a ve Francii. Výše investic do obnovitelných zdrojů bude záviset na tom, jestli se firmě podaří nákup uhelných elektráren Vatenfallu v Německu, případně aktiv EDF v Polsku.

Firma nyní hledá způsoby, jak na expanzi v obnovitelných zdrojích získat peníze. Jednou z možností je podle deníku nákup nových elektráren, které ČEZ zkonsoliduje do jednoho celku, a pak jeho část prodá investorům. Podnik tuto variantu otestuje v Česku, kde už vyčlenil k prodeji sedminu akcií fondu kvalifikovaných investorů, který spravuje solární, větrné či bioplynové elektrárny energetické skupiny. Transakci ČEZ dokončí v letošním roce. píše E15.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Za loňský rok podnik očekává čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy 27 miliard korun. Výsledky zveřejní 15. března.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů