Úterý, 19. března 2024

Sedmá generace 1/2016: Klima po Paříži

V novém čísle časopisu Sedmá generace se mimo jiné dočtete odpovědi na tyto otázky: Je pařížská klimatická dohoda promarněnou příležitostí? Jak funguje kambodžská ekoturistika?

Sedmá generace 1/2016: Klima po Paříži

Co najdete na Toulcově dvoře? Ochočila si nás nová média? Jaké jsou klady a zápory waldorfských škol? Kde nakoupíte bez obalů? Změní se praxe výpalmého? Kdo ohrožuje Bělověžský prales? Co uvidíte na Jednom světě? V čem spočívá anarcho-primitivismus? Proč je důležité snění?

Do prvního čísla jubilejního 25. ročníku Sedmé generace jsme připravili téma o vývoji klimatické politiky po pařížské konferenci COP 21. Rozdílné pohledy na její výsledky prezentují František Marčík, Josef Patočka a Jiří Koželouh, dalších domácích pozorovatelů jsme se zeptali v anketě. Renata Svobodová a Vojtěch Pelikán si pak všímají toho, proč stále kvete byznys popíračů klimatické změny.

Vedle reportáží z ekoturistické Kambodži a ekovýchovného Toulcova dvora přinášíme články o palmovém oleji, obchodech bez obalů, waldorfské pedagogice, biokoridorech, zambijské mědi či Bělověžském pralese. Vzpomínáme též na předčasně zesnulého právníka a aktivistu Filipa Fuchse.

V Kulturní zahradě představujeme ekofilmy nadcházejícího Jednoho světa a přibližujeme dokumentární film Racing Extinction. Na závěr hovoříme s filosofem Johnem Zerzanem a snílkyní Hanou Bernardovou, která mimo jiné říká: ,,Nejde tedy o to být snílkem nebo idealistou, ale uvidět a uznat hodnotu, kterou snění má. Dnes se snění nepodporuje, ve většině z nás je zakrnělé, někdy i zesměšňované, mluví se o ,,snílkovství". Už jen to slovo, že? Přitom pro jiné kultury, zvláště původní národy, to byla důležitá část jejich cesty: hledání vize."

Vydání jako obvykle doplňujeme rubrikami Ekologický kompost, Terrapie, Librarium a Občanský kalendář. Na web též zavěšujeme čtyři nové fotogalerie: z klimatické Paříže, findhorského New Story Summitu, Toulcova dvora a obchodů bez obalů.

Seznam všech článků čísla visí zde. Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Publero.com, Floowie.com nebo Rajknih.cz. Informace o předplatném 7.G najdete tady.

Dobré klima přeje

redakce 7.G

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů