Čtvrtek, 18. dubna 2024

Novela zákona o ochraně ovzduší prošla prvním čtením

Novela zákona o ochraně ovzduší prošla prvním čtením

Návrh novely zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší prošel prvním čtením. Novelu dále projedná Výbor pro životní prostředí jako výbor garanční a výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj a také ústavně právní výbor. Návrh poslance Zahradníka na zamítnutí návrhu zákona v prvním čtení ani na vrácení návrhu zákona k dopracování nebyl přijat. Kritici předlohy poukazují možný na zásah do práva na nedotknutelnost obydlí. Zastánci naopak mluví o právu na příznivé životní prostředí.

Komentář předkládané novely zákona najdete na Envi profi ZDE.

4 základní okruhy změn zákona, jak je představil poslanecké sněmovně poslanec Zemek:

,,Pokud se týká nízkoemisních zón, navrhovaná úprava řeší vzájemné uznávání plaket se sousedními zeměmi jako třeba s Německem. Myslím si, že je to dobrá myšlenka.

Druhý okruh úprav se týká již zmíněných kontrol lokálních topenišť, kde dává prostor pro orgány ochrany ovzduší, aby v případě podezření na přestupkovou činnost mohly po nějakém upozornění provést kontrolu topeniště u osob.

Třetí okruh změn se týká zpřísnění limitů u jemných prachových částic TM 2,5, kde se zakotvuje zpřísnění do přílohy tohoto zákona. Od roku 2020 dochází ke zpřísnění limitu z 25 mikrogramů na m 3 na 20 mikrogramů na m 3. Podotýkám, že prachové části jsou jedním z hlavních původců smogových situací a určitě je správné, že dochází k tomuto zpřísnění. Je to také i požadavek evropské směrnice 2008/50 ES, která už tady byla zmiňována.

Čtvrtý větší okruh změn se týká vyhlašování smogových situací, kde praxe ukazuje, že vyhlašování v konkrétních místech je nepružné a často je smogová situace v plném proudu, protože se při vyhlašování vychází ze 24 hodinových průměrů prachových částic. Není to při vyhlašování úplně pružné, takže tam dochází ke změně. Když se berou v úvahu dvanácti hodinové průměry a predikce počasí a koncentrací, opět je to posun k lepšímu. Kromě toho se tato úprava ještě týká možnosti pro orgány, které nařizují regulaci během smogových situací, kde se u konkrétních zdrojů zohledňuje možnost, že u tohoto zdroje, jestliže je v režimu nejlepších dostupných technologií, je možné určité individuální posuzování. Týká se to paragrafu 10 zákona o ochraně ovzduší."

Stenozáznam celého projednávání novely zákona ze 42. Schůze zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů